Fiscul a rambursat in august TVA de aproape 1,2 miliarde lei

Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 16:27
1605 citiri
Fiscul a rambursat in august TVA de aproape 1,2 miliarde lei

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat miercuri ca, in august, a rambursat TVA de 1,197 miliarde lei, din care 729,61 milioane lei au fost restituite efectiv, iar 467,69 milioane lei au fost compensate cu alte obligatii bugetare restante (deja existente sau acumulate in august).

Astfel, taxa pe valoarea adaugata (TVA) restituita de ANAF a crescut de la 653,46 milioane lei in iunie la 1,075 miliarde lei in iulie, respectiv la 1,197 miliarde lei in august.

"Diferentele platite in plus fata de sumele planificate initial a fi restituite/compensate apar ca urmare a realizarii de compensari suplimentare cu debitele constituite prin depunerea declaratiilor aferente datei de 25 august 2009, precum si datorita aplicarii prevederilor Ordinului presedintelui ANAF nr. 1308/iulie 2009, cu privire la cesiunea de creante bugetare", se mai arata in comunicatul ANAF.

Fiscul a raportat, pentru luna august, 2.810 deconturi cu compensare si restituire, in valoare de 1,072 miliarde lei. Deconturile cu compensare integrala insumau 1,5 milioane lei, iar cele cu compensare partiala - 63 milioane lei, din care cele cu compensare sunt in suma de 1,9 milioane lei, iar cele cu optiune de rambursare si care se vor rambursa in perioada urmatoare sunt de 61,1 milioane lei.

ANAF a mai anuntat ca "s-a inregistrat o scadere cu 33,34% in evolutia valorii deconturilor intarziate si o crestere cu 83,2% in evolutia valorii total TVA rambursata".

In luna august a fost dezvoltata aplicatia informatica prin care contribuabilii isi pot verifica stadiul de solutionare a deconturilor cu sume negative cu optiune de rambursare cu facilitatea de verificare a datei la care va fi operata restituirea prin trezorerie.

Potrivit planului de rambursare a TVA pus la punct de Ministerul Finantelor Publice (MFP), decontarea lunara efectiva se realizeaza la trei termene fixe, respectiv pe 4, 24 si 29 ale lunii, iar 80% din suma lunara stabilita la nivel national stinge deconturile cele mai vechi, iar 20% din suma este alocata deconturilor care se apropie de limita termenului legal de 45 de zile (pentru a nu creste soldul deconturilor cu termen de rambursare depasit).

#anaf, #fisc, #tva, #miliarde , #TVA