Fiscul vrea un singur formular pentru toate taxele datorate de contribuabili, cu exceptia TVA

Vineri, 02 Aprilie 2010, ora 13:21
1882 citiri
Fiscul vrea un singur formular pentru toate taxele datorate de contribuabili, cu exceptia TVA

Contribuabilii ar putea declara toate impozitele si taxele pe care le datoreaza bugetului de stat, cu exceptia taxei pe valoarea adaugata, printr-un singur formular, in scopul cresterii colectarii, potrivit unui proiect de ordin al presedintelui ANAF transmis vineri de institutie, informeaza NewsIn.

"Avand in vedere actualul sistem de declaratii utilizat pentru impozitele si taxele cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, se propune renuntarea la gruparea obligatiilor de plata in declaratii distincte, in functie de destinatia platii, si declararea acestora in cadrul aceluiasi formular", se arata in proiect.

Astfel, prin formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", vor fi declarate toate impozitele si taxele datorate la bugetul de stat, pentru care exista obligatie declarativa, cu exceptia TVA, urmand sa se renunte la formularul 103 "Declaratie privind accizele" si la formularul 105 "Declaratie privind taxele de organizare si exploatare a jocurilor de noroc".

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ar urma sa modifice si sa completeze formularul 100, precum si instructiunile de completare a acestuia.

De asemenea, ar urma sa fie modificat si completat Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prin introducerea obligatiilor reprezentand accize, preluarea taxelor de jocuri de noroc pentru care, potrivit legii, exista obligatia declarativa si eliminarea obligatiilor pentru care nu exista obligatii declarative.

ANAF mai anunta ca, potrivit OUG nr.22/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, a fost amanata, pana in 2012, aplicarea sistemului de plati anticipate in contul impozitului pe profit prevazut pentru platitorii de impozit pe profit.

Astfel, contribuabilii, cu exceptia societatilor comerciale bancare pentru care sistemul platilor anticipate este aplicabil in continuare, au obligatia de a declara si plati trimestrial impozit pe profit, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata, cu aplicarea dispozitiilor referitoare la impozitul minim din Codul fiscal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fisc, # formular, # contribuabili, # tva, # taxe impozite , #TVA