Georgescu (BNR), despre diminuarea cotei de TVA: Probabil ca decizia va fi una inteleapta

Marti, 17 Decembrie 2019, ora 15:14
2299 citiri
Georgescu (BNR), despre diminuarea cotei de TVA: Probabil ca decizia va fi una inteleapta
Foto: Pixabay

Propunerea legislativa privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 trebuie sa treaca prin Camera Deputatilor si are nevoie de opinia Guvernului, iar decizia fiind una de natura politica, dar si cu conotatii economice privind stabilitatea financiara va fi probabil una inteleapta, a afirmat, marti, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, la conferinta de presa de lansare a Raportului asupra stabilitatii financiare.

"Legea respectiva, proiectul respectiv a trecut printr-o Camera. Trebuie sa treaca si prin cealalta. Camera decizionala este Camera Deputatilor, pe de o parte. Pe de alta parte, trebuie mentionat faptul ca atunci cand se discuta o lege si se ia o decizie in comisii si apoi in plenul unei Camere a Parlamentului reprezentantii din conducerea acestor organisme solicita opinia Guvernului si-l intreaba 'Domnule, dumneata poti sa sustii o asemenea masura? Esti de acord?'.

Ori Guvernul am vazut ca a anuntat un deficit in scadere in anul 2020, a anuntat consolidare fiscala pe termen mediu asa incat probabil ca decizia fiind una de natura politica, dar si cu conotatii economice privind stabilitatea financiara va fi una inteleapta", a spus Florin Georgescu.

Propunerea legislativa privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020 a primit, marti, raport favorabil din partea Comisiei pentru buget - finante a Camerei Deputatilor.

Proiectul aduce modificari Codului fiscal si prevede, pe langa reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16%, extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%, fata de cota redusa de 9%, pentru "livrarea de alimente destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele".

Desi initiativa a apartinut unor deputati PNL, in cadrul dezbaterilor, social-democratii au pledat pentru adoptarea acesteia, in timp ce liberalii au cerut asteptarea unui punct de vedere fundamentat din partea Guvernului. Propunerea lui Nicolae Neagu (PNL) privind amanarea dezbaterii a fost insa respinsa.

Proiectul a fost adoptat de Senat in 21 octombrie, iar Camera Deputatilor este for decizional.

El a fost initiat de catre cinci deputati PNL (Gabriel Andronache, Lucian-Ovidiu Heius, Sorin-Dan Moldovan, Nicolae Neagu, Florin Roman).

#diminuarea cotei de TVA, #diminuare cota TVA , #TVA