Guvernul Boc taraste Romania in criza

Luni, 15 Iunie 2009, ora 08:13
1587 citiri
Guvernul Boc taraste Romania in criza

Statul n-a reusit sa aiba un bilant pozitiv la totalul veniturilor fiscale doar din cauza scaderii consumului, care l-a vaduvit de incasari din TVA de aproape doua miliarde de lei.

 

Veniturile fiscale s-au ridicat in primele patru luni la 31,5 miliarde de lei, fata de 32,3 miliarde anul trecut.

Scaderea nominala a incasarilor din TVA a fost de 14,2%. In schimb, Fiscul a avut cresteri foarte mari la incasarile de impozite pe salarii si venituri (+15,6%), impozitul pe castigurile din capital (+18,4%) si accize (+13%). Si incasarile din impozitele si taxele pe proprietate au crescut cu 9,3%.

Veniturile totale ale statului au scazut insa cu 6,6%, nivel la care s-a ajuns, in principal, din cauza veniturilor nefiscale, care au cazut cu 24,9%.

In suma efectiva de 4,32 miliarde de lei, acestea sunt compuse din castigurile proprii ale statului - redevente, venituri ale companiilor de stat, venituri ale agentiilor guvernamentale, ale institutiilor de invatamant din taxe de scolarizare si venituri din amenzi.

La capitolul cheltuieli apare o crestere de nu mai putin de 87,6% a costurilor cu dobanzile la creditele luate de stat. Acest tip de cheltuiala a urcat de la 1,6% din PIB pe primele patru luni din 2008 la 2,7% din PIB acum (1,7 miliarde de lei).

Creditele luate de Finante au fost pentru plata salariilor bugetarilor.

#guvern, #Boc, #salarii, #incasari, #TVA, #miliarde, #stat, #dobanzi , #TVA