Guvernul vrea sa reduca, dar nu stie ce: TVA sau CAS? Vezi avantajele si dezavantajele

Joi, 11 Aprilie 2013, ora 11:36
2411 citiri
Guvernul vrea sa reduca, dar nu stie ce: TVA sau CAS? Vezi avantajele si dezavantajele
Incasarile din TVA au reprezentat anul trecut 26% din veniturile la bugetul de stat

Executivul nu s-a hotarat inca ce sa reduca de la 1 ianuarie 2014: TVA sau CAS?Specialistii in taxe contactati de Business24 arata care sunt avantajele si dezvantajele fiecarei masuri si ce efect au asupra mediului de afaceri.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu a declarat recent ca are in vedere fie o scadere a TVA, fie o reducere cu 5% a CAS din 2014, dar ca nu se pot aplica ambele masuri.

Specialistii in fiscalitate sustin ca reducere TVA nu va duce la scaderea preturilor, iar diminuarea CAS-ul va pune o presiune si mai mare pe bugetul de stat.

Ionut Voica, Mazars: Atentie la scaderea incasarilor la buget

Reducerea TVA nu va duce neaparat la o scadere a preturilor, si va presupune o diminuare a incasarilor la bugetul de stat, in conditiile in care anul trecut incasarile din TVA au reprezentat aproximativ 26% din totalul veniturilor, a explicat Ionut Voica, senior consultant in cadrul firmei de consultanta fiscala Mazars.

Potrivit lui Voica, daca autoritatile decid reducerea cotei la contributiile sociale putem asista la scaderea numarului de angajati la negru.

"Totusi, o reducere a cotei poate sa puna o presiune si mai mare pe bugetul si asa intins al sistemului de pensii al Romaniei", a adaugat Ionut Voica pentru Business24.

Potrivit consultantului Mazars, reducerea CAS-ului este o masura ce ar putea conduce la o crestere a atractivitatii economiei romanesti in fata investitorilor straini.

"Din punctul de vedere al reducerii cotei de contributii la asigurarile sociale, prin diminuarea costurilor cu angajatii, aceasta masura fiscala poate spori atractivitatea economiei romanesti. Ca si consecinta, in conditiile scaderii costurilor cu salariatii, se va inregistra probabil si o diminuare a ratei somajului. Pe cale de consecinta, consideram ca sanse mai mari de implementare are masura de diminuare a CAS-ului.

Avand drept exemplu costurile cu impozitele mai reduse in cazul programatorilor si evolutia acestui sector al pietei muncii, putem considera ca o astfel de masura ar putea sa atraga mai multe investitii straine in domenii de activitate cu valoare adaugata ridicata", a spus reprezentantul Mazars.

Gabriel Biris, avocat specializat pe fiscalitate: Ambele masuri au efecte pozitive asupra mediului de afaceri

Atat reducerea TVA cat si scaderea CAS-ului ar putea avea efecte benefice asupra mediului de afaceri din Romania, a explicat pentru Business24 avocatul Gabriel Biris. Prima masura se va reflecta in mod indirect asupra economiei romanesti, in timp ce reducerea cotei de contributie la asigurarile sociale favorizeaza in mod direct mediul de business.

Gabriel Biris, partener in cadrul firmei de avocatura Biris Goran

"Scaderea CAS daca este doar la angajator, nu se reflecta si in buzunarul angajatului, deci nu duce la nimic in consum. Ar putea duce, intr-o oarecare masura, la crearea de locuri de munca si investitii, dar fara sa ai o garantie. Eu cred insa ca in ceea ce priveste contributiile sociale, acolo trebui facuta o reforma. Ele in momentul de fata sunt vraiste. O simpla reducere nu rezolva foarte mult problema.

Eu cred ca trebuie plafonata baza de calcul a contributiilor. In primul rand trebuie simplicat sistemul, trebuie largita baza, eliminate exceptiile, plafonata baza si eventual redusa baza de impozitare la salariile mici prin deducerea personala", a explicat Gabriel Biris.

Aurelian Dochia, analist economic: Reducerea TVA va genera un efect de antrenare a economiei

Reducerea TVA este o masura cu un efect mai larg decat scaderea CAS-ului si va ajuta mai mult economia, a spus analistul financiar Aurelian Dochia pentru Business24.

Aurelian Dochia, analist financiar

"TVA cred ca este o masura care ar avea un efect mai larg decat reducerea CAS, ar influenta practic toata populatia pentru ca ar fi ca si cum ar creste veniturile reale ale populatiei ceea ce ar putea sa stimuleze consumul iar prin stimularea consumului, cererea si activitatea economica deci ar putea sa aiba un efect de antrenare in economie.

Reducerea CAS este si ea o masura cu efect pozitiv dar mai ales in zona utilizarii fortei de munca, deci ar putea sa utilizeze mai mult angajarea si sa contribuie la reducerea somajului. Si ea are efect de antrenare dar intr-o masura ceva mai mica decat TVA", a precizat Dochia.

#reducere tva, #reducere cas, #Chitoiu reducere TVA CAS, #Mazars reducere TVA, #Mazars reducere CAS , #TVA