ING vede un curs apropiat de 4,3 lei/euro, maximul nu va depasi 4,5 lei

Marti, 29 Iunie 2010, ora 11:14
1563 citiri
ING vede un curs apropiat de 4,3 lei/euro, maximul nu va depasi 4,5 lei

ING Bank estimeaza un curs de 4,3 lei/euro in trimestrul al treilea al acestui an, iar rata de schimb valutar nu ar trebui sa depaseasca 4,4-4,5 lei/euro, nivel la care, de altfel, este asteptata interventia BNR, precizeaza Mediafax.

"Nu credem ca strategia de protejare a leului a fost complet pusa deoparte, din moment ce stabilitatea financiara ramane o chestiune importanta. Totusi, tinand cont de activitatea economica slaba si de nevoile masive de finantare ale Ministerului Finantelor, consideram ca banca centrala permite ceva spatiu de manevra pentru leu. In mod ironic, o astfel de strategie ar putea necesita o interventie foarte hotarata pe piata valutara in curand, taind asteptarile de depreciere. O astfel de masura ar putea avea loc in zona 4,4-4,5 lei/euro, pe care o vedem de altfel ca varf", se arata intr-o analiza ING.

Analistii institutiei de credit observa ca, in timp ce populatia "s-a speriat" si cumpara masiv euro, companiile nu sunt inca ingrijorate.

"Daca si acestea decid sa cumpere euro, atunci interventia (BNR) ar deveni aproape obligatorie", anticipeaza ING Bank.

Institutia de credit noteaza ca miscarile recente din piata, inclusiv consecinte ale majorarii TVA la 24%, sunt de obicei urmate de o interventie BNR, chair daca banca a dat pana acum semnale ca situatia este sub control si nu pare sa fi intervenit.

"Numai in luna mai, estimarile noastre revizuite indica interventii BNR de un volum de 1,5 miliarde euro", precizeaza ING.

Moneda nationala a continuat sa se deprecieze in debutul sedintei interbancare de marti, cursul atingand un nou nivel record de 4,3920 lei/euro, insa ulterior cotatiile au scazut usor, pe fondul ordinelor de vanzare de valuta ale investitorilor straini.

#bnr, #curs, #depreciere, #ing, #interventie, #valuata , #TVA