Manolescu: Reducerea CAS cu un punct procentual presupune un efort bugetar de un mld. lei

Marti, 27 Mai 2014, ora 12:22
2049 citiri
Manolescu: Reducerea CAS cu un punct procentual presupune un efort bugetar de un mld. lei

Reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu un punct procentual ar insemna un efort bugetar de un miliard de lei anual, a declarat marti Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, la o conferinta de specialitate.

"Estimarile pentru reducerea CAS cu un punct procentual sunt de un miliard de lei", a precizat Manolescu care a explicat ca reducerea cu cinci puncte procentuale a CAS de la 1 iulie ar presupune un efort bugetar de maxim 2,5 miliarde de lei pentru acest an.

Dan Manolescu a mentionat, insa, ca decizia cu privire la reducerea CAS se va lua dupa discutiile din luna iunie cu reprezentantii institutiilor financiare internationale.

Intrebat care ar fi prioritatea, din punctul sau de vedere, intre reducerea CAS si reducerea TVA la toate alimentele, reprezentantul Finantelor a aratat ca, in actualul context, reducerea contributiilor sociale este mai importanta, avand in vedere ca Romania se afla pe o pozitie dezavantajoasa din punct de vedere al taxarii pe forta de munca.

"Este evident ca sarcina fiscala pe forta de munca este mare, dar zona produselor alimentare este recunoscuta ca o zona intrinseca de evaziune fiscala", a mai spus Dan Manolescu. El a precizat ca totul depinde, insa, de rezultatele concrete ale fiecarei masuri, dar in privinta reducerii TVA, efectele nu se vad "peste noapte".

Secretarul de stat din Finante s-a referit, in acest context, la rezultatele reducerii la 9% a TVA la paine si produse de panificatie. "O reducere cu 15 punte procentuale a cotei la orice produs este evident ca genereaza, pe termen scurt, o reducere a incasarilor. Ar trebui sa existe o crestere imediata a cantitatilor vandute cu o suma echivalenta. La incasari, deci, a existat o scadere, insa s-a inregistrat o crestere treptata a cantitatilor raportate, deci operatorii au inceput sa raporteze mai mult, dar ar fi necesara o dublare a cantitatilor raportate pentru a compensa reducerea de TVA. Din pacate, nu avem inca informatii relevante pentru a trage concluzii. In plus, mai mult de jumatate din operatori raporteaza la trimestru, deci avem doar doua perioade fiscale incheiate pentru multi agenti din domeniu", a explicat Dan Manolescu.

Pentru a se lua in calcul reducerea TVA si la alte produse, trebuie sa se urmareasca cresterea gradului de conformare a firmelor, a mai spus secretarul de stat.

In Romania, cota cumulata de CAS platita de angajator este de 45%, iar colectarea se situeaza undeva la 32%, din cauza muncii la negru si diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.

#reducerea cas, #contribuabili romani, #reducere tva alimente , #TVA