Manolescu: Trei propuneri de lege privind modificarea sistemului de TVA la incasare la optional, respinse

Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 12:51
1575 citiri
Manolescu: Trei propuneri de lege privind modificarea sistemului de TVA la incasare la optional, respinse

Trecerea sistemului de TVA la incasare de la obligatoriu la optional pentru firmele cu afaceri de pana la 500.000 euro, precum si eliminarea termenului de 90 de zile au fost incluse in trei proiecte de acte normative in acest an, dar neadoptate, potrivit secretarului de stat in MFP Dan Manolescu.

"Acest sistem de trecere la optiune si eliminarea termenului de 90 de zile au fost incluse pe trei proiecte de acte normative in acest an, dar din pacate s-a luat o decizie superior ierarhic mie de eliminare a acestor prevederi din actele normative respective. Ma straduiesc in continuare sa reusim sa rezolvam aceasta problema si sa devina optional si sa elimine termenul de 90 de zile, avand deja si un infrigement in acest sens de la Comisia Europeana si sper sa reusim sa facem acest lucru de la inceputul anului. Dar sunt anumite lucruri care, din pacate, indiferent cat am dori sa le facem si stim ca mediul de afaceri le cere, apar anumite blocaje si n-as dori sa comentez mai mult", a declarat joi secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), la o conferinta Deloitte pe teme fiscale.

Sistemul TVA la incasare, introdus la 1 ianuarie, presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Firmele obligate sa aplice acest sistem sunt cele cu o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 2,25 milioane de lei.

Ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri si turism, Maria Grapini, afirma recent ca aplicarea obligatorie a sistemului de TVA la incasare a creat distorsiuni in piata si a dezavantajat intreprinderile mici si mijlocii si ca se va renunta la aceasta obligativitate.

Manolescu chiar a declarat in mai multe randuri ca TVA la incasare pentru firmele cu pana la 500.000 de euro va deveni optionala incepand cu 1 ianuarie 2014, intrucat incalca prevederile legislatiei europene, iar Romania risca declansarea procedurii de infringement.

TVA la incasare a fost implementat de catre actualul ministru delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem incasare TVA, #incasare TVA optional, #colectare TVA , #TVA