Minea (Romalimenta): Relansarea economica a Romaniei, dependenta de reducerea TVA

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 13:49
1620 citiri
Minea (Romalimenta): Relansarea economica a Romaniei, dependenta de reducerea TVA

Relansarea economica a Romaniei poate avea loc prin scaderea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA), un impozit care, in prezent, nu se ia niciodata si ma mir ca statul nu a inteles acest lucru, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta.

"Au fost discutii false: unii spuneau ca scaderea TVA va duce la scaderea pretului, iar altii ca va duce la marirea profitului pentru pocesator. Ambele variante sunt complet gresite. Scaderea TVA duce la cresterea vanzarilor si la posibilitatea atat de a face profit, cat si de a mari piata pe care o avem la ora actuala. Niciun negustor corect nu traieste din TVA. TVA este impozit care nu se ia niciodata si ma mir ca statul nu a inteles acest lucru si nu stiu ce va face la anul(...)

Din punctul meu de vedere, daca se doreste o relansare economica a Romaniei, trebuie scazuta TVA. Daca nu se vor tine de cuvant (guvernantii, n.r.) cu scaderea TVA cum s-a spus, la jumatatea anului viitor, atunci scaderea din Bulgaria si Ungaria va deveni o problema pentru Romania", a mentionat Minea.

Potrivit reprezentantului Romalimenta, majorarea TVA de la 19 la 24% a condus la o crestere a evaziunii in piata alimentara cu 30% in decurs de sase luni.

"In mod normal, TVA se da pe tot lantul. Intr-o tara in care cresterea TVA de la 19 la 24%, a dus la o crestere a evaziunii cu 30%, in termen de sase luni de zile, este o piata periculoasa. Problema FMI nu este TVA-ul din Romania, ci colectarea taxelor in Romania. Atat timp cat TVA va creste, si FMI nu intelege acest lucru, incasarile la buget se vor prabusi.

Pe toate proiectiile, cresterea TVA nu a dus la cresterea colectarii de TVA pe industria alimentara. Aici este o politica economica a Romaniei care doreste sau nu doreste sa mearga mai departe. Scaderea TVA este singurul lucru care are impact imediat. Parlamentul Romaniei nu este ales de FMI, ci de catre populatie", a explicat Sorin Minea.

Saptamana trecuta, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat ca urmatorul produs la care se va reduce TVA este carnea, respectiv de la 24% la 9%. Acesta a adaugat ca, probabil, reducerea va avea loc de anul viitor si va cuprinde si alte produse, precum legumele, fructele si laptele.

Unul dintre cele mai importante evenimente dedicate comertului traditional si online din acest an, retailArena, a debutat, marti, la Bucuresti, iar timp de doua zile, in perioada 19-20 noiembrie, vor fi prezentate cele mai recente tendinte din industrie, opinii inovatoare si studii de caz de succes, dar si sesiuni de workshop si dezbateri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reducere TVA Romania, #Minea Romalimenta TVA, #evaziune fiscala alimente, #reducere tva alimente , #TVA