Ne sinucidem economic? De ce ar trebui sa muncim mai putin pentru stat

Luni, 08 Decembrie 2014, ora 16:35
2031 citiri
Ne sinucidem economic? De ce ar trebui sa muncim mai putin pentru stat

Presiunea fiscala pusa tot mai puternic pe mediul de afaceri risca sa alunge capitalul din Romania si sa asistam la o adevarata sinucidere economica, avertizeaza economistii de la compania de business information si credit risk management KeysFin, intr-o analiza privind evolutia fiscalitatii din Romania din 2004 si pana in prezent.

Principala concluzie reiesita din datele statistice - cu cat statul a pus mai multa presiune pe mediul privat, cu atat gradul de rezistenta fiscala a crescut, adica statul a adunat, procentual, mai putini bani.

Gradul de colectare al principalelor taxe si impozite a scazut in ultimii 10 ani de la 66% in 2004 la 56% in prezent, arata statistica KeysFin.

Incasarile din TVA s-au redus in acest interval cu 7%, de la 47% la 40%, contributiile din asigurari sociale cu 6 procente, de la 85% la 79%, iar cele din impozitul pe profit cu 5%, de la 85% la 80%.

Incasarile la buget din impozitul pe venit au fost singurele care au crescut, de la 80% la 83%, iar cele din accize si taxa pe viciu de la 79% la 81%.

Statistica, realizata pe baza datelor de la Institutul National de Statistica si cele ale Consiliului Fiscal, mai arata un aspect extrem de relevant.

Pe fondul cresterii sustinute a taxelor, TVA-ului in primul rand, evaziunea fiscala a explodat, de-a dreptul, de la 6,4% la 16,2% din PIB, din care cea pe TVA a avansat cel mai mult, de la 3% la 12,2%.

"Datele arata foarte clar legatura directa dintre cresterea presiunii fiscale si cea a economiei subterane. Cu cat statul a pus mai puternic jugul pe economie, cu atat a incasat, procentual mai putin", afirma analistii de la KeysFin.

Potrivit acestora, nu este de mirare ca economia neagra a explodat in acest interval, ajungand ca in industrii precum cea a carnii sau a bauturilor alcoolice, piata neagra, evazionista, sa devina majoritara.

"Mentalitatea de tip contabil practicata de autoritati isi arata falimentul si risca sa afecteze puternic economia", afirma acestia.

"Cu cat vor incerca sa isi acopere gaurile din buget prin majorari de taxe si impozite, cu atat Romania va avea de pierdut, riscand o adevarata sinucidere economica", spun expertii.

De ce riscam sinuciderea economica

Cei de la KeysFin spun ca sinuciderea economica trebuie tradusa prin pierderea iremediabila a atractivitatii mediului de afaceri, fapt care devine tot mai posibil.

Potrivit raportului Paying Taxes 2014, dat publicitatii recent de Banca Mondiala, Romania se afla, din punct de vedere al libertatii fiscale, abia pe locul 134, dupa Belarus si inaintea Bosniei.

Bulgaria, singura tara din regiune cu care incercam sa ne comparam, ocupa locul 81. Cu alte cuvinte, are un mediu economic mult mai liber, mai putin presant in privinta fiscalitatii.

"Bulgarii au inteles ca fara scaderea taxelor, risti sa nu iti mai vina investitorii. Asa au ajuns sa aiba impozitul pe profit si pe venit de numai 10%, TVA de 20% si contributii sociale de 31%, fata de 44% in Romania", afirma expertii.

In timp ce Romania a stagnat in privinta libertatii fiscale in ultimii ani, Bulgaria a avansat puternic in clasament, cu 10 locuri numai in ultimul an.

"Traim intr-o competitie economica globala in care tarile pleaca de pe pozitii diferite. Nu putem sa ne laudam ca avem o fiscalitate mai buna decat in nu stiu ce tari occidentale, pentru simplul motiv ca nu exista grad de comparatie. Acele tari au economii mult mai dezvoltate, iar gradul de rezistenta la fiscalitate este incomparabil cu cel din economia romaneasca, una anemica, alienata de criza", spun cei de la KeysFin.

"E ca si cum i-ai da unui sportiv plin de muschi si unuia anemic acelasi tip de stimulente si te-ai astepta sa aiba performante similare, doar pe baza medicamentatiei", explica acestia.

Potrivit KeysFin, in conditiile in care fiscalitatea va ramane batuta in cuie si in 2015, iar salariul minim impus de stat va creste, nu este exclus sa continuam sa pierdem teren fata de celelalte tari din regiune.

"Singurul nostru argument in ochii investitorilor straini, in prezent, il constituie costul fortei de munca, iar aici este inerent ca acesta sa isi piarda din atractivitate in urmatorii ani. In conditiile in care fiscalitatea nu reprezinta deloc un argument pozitiv, costurile de transport sunt incomparabil mai mari avand in vedere absenta infrastructurii si costurile carburantilor, iar coruptia si birocratia sunt generalizate, intrebarea este cu ce argumente vom mai reusi sa atragem capital privat", afirma expertii.

Incasarile bugetare ale guvernului Romaniei sunt in prezent de 32% din PIB. Nu stam nici rau, dar nici bine fata de alte tari din lume. Suntem undeva la mijlocul clasamentului.

Problema este ca, daca statul va incerca sa adune mai multi bani fara sa fie foarte atent la efecte, s-ar putea trezi cu reversul medaliei.

"Sunt multe business-uri care, in prezent, functioneaza in zona gri a economiei. Daca vor ajunge in colimatorul ANAF, se vor inchide, cu siguranta, iar statul n-ar mai castiga nici din activitatile colaterale (costuri de functionare, salarizare etc.). Intrebarea este ce preferam - sa omoram un business care, pana la urma genereaza consum in economie, sau sa incercam sa il determinam sa iasa la lumina? Cum facem asta - prin facilitati fiscale, prin scaderea presiunii fiscale pe costul business-ului", au mai spus analistii KeysFin.

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.

#evaziunea fiscala, #incasari TVA , #TVA