Persoanele fizice pot factura retroactiv TVA firmelor pentru casele vandute in ultimii 5 ani

Marti, 16 Februarie 2010, ora 14:16
1816 citiri
Persoanele fizice pot factura retroactiv TVA firmelor pentru casele vandute in ultimii 5 ani

Persoanele fizice pot factura retroactiv TVA firmelor pentru casele vandute in ultimii cinci ani, potrivit unei prevederi din Codul fiscal, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2010, a declarat marti seful departamentului Impozite si Taxe Indirecte la PricewaterhouseCoopers(PwC), Daniel Anghel, citat de NewsIn.

"De la 1 ianuarie 2010, Codul fiscal prevede ca se pot corecta facturile dupa controlul fiscal. Persoanele fizice care au vandut apartamente in ultimii ani pot emite factura pentru plata retroactiva a TVA catre beneficiarul sau, persoana juridica, ulterior incheierii controlului fiscal", a afirmat Anghel, in cadrul conferintei pe teme de fiscalitate TaxEu.

El a explicat ca aceasta prevedere se poate aplica retroactiv pentru ca termenul de prescriptie a taxelor dureaza cinci ani de zile.

"Astfel, TVA-ul nu mai este cost, poate fi refacturat, pentru a-l recupera de la beneficiar, care il poate deduce ulterior de la stat", a spus Anghel.

Reprezentantul PwC a precizat, insa, ca facturarea retroactiva a TVA nu poate fi aplicata si in cazul vanzarii apartamentelor intre persoanele fizice.

Pe de alta parte, Daniel Anghel a afirmat ca nu se asteapta la o "inasprire" a controalelor facute de Fisc in 2010, ci mentinerea acestora la nivelul anului trecut.

#tva, #firme, #retroactiv, #case , #TVA