Peste 55% dintre IMM-uri vor creste preturile in cazul unei majorari a TVA sau a CAS

Marti, 27 Octombrie 2009, ora 12:59
1375 citiri
Peste 55% dintre IMM-uri vor creste preturile in cazul unei majorari a TVA sau a CAS

Peste 50% dintre IMM-uri vor creste preturile in cazul majorarii TVA sau a contributiei la asigurarile sociale (CAS), urmatoarea optiune fiind reducerea salariilor, a declarat marti presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Marian Petre Milut, informeaza NewsIn.

"In cazul majorarii TVA sau a CAS, mai mult de jumatate, adica 55% dintre IMM-uri au ca prima solutie cresterea preturilor, urmatoarea optiune fiind reducerea salariilor, in 39% din cazuri, iar 4% recunosc ca vor duce incasarile in zona economiei negre pentru a evita plata impozitelor catre stat", a spus Milut citand rezultatele unui sondaj realizat de UNPR.

Potrivit datelor prezentate de presedintele patronatului, cresterea TVA nu este singurul motiv de ingrijorare pentru manageri, 62% dintre cei chestionati se asteapta si la o majorarea a cotei unice.

De asemenea, 21% dintre manageri se tem de marirea numarului de controale si amenzi, precum si cresterea numarului impozitelor sectoriale.

"Estimam ca anul 2010 va fi unul cel putin la fel de dificil ca si 2009 avand in vedere lipsa banilor la buget, datoriile contractate de guvern, lipsa de performanta a economiei in sectorul de stat. Este aproape inevitabila o crestere a fiscalitatii, aceasta fiind singura solutie pentru plata salariilor si pensiilor", a mai spus Marian Milut.

Sondajul UNPR a fost realizat in eprioada 19-23 octombrie pe un esantion de 2.000 de manageri de IMM-uri romanesti.

 

#fiscalitate, # tva, # preturi, # cas, # majorare, # imm , #TVA