Plata TVA la incasare: Ce spune proiectul de lege

Vineri, 17 August 2012, ora 11:41
3677 citiri
Plata TVA la incasare: Ce spune proiectul de lege

Companiile cu o cifra de afaceri sub 2,25 milioane de lei vor trece, incepand din 2013, la plata TVA la incasare, iar marile firme nu vor putea sa deduca TVA daca nu isi platesc facturile catre micii furnizori, se arata in proiectul de ordonanta publicat de Ministerul Finantelor Publice.

Toate firmele cu cifra de afaceri sub 2,25 milioane lei vor fi, teoretic, obligate sa achite facturile si sa incaseze contravaloarea facturilor emise prin virament bancar. In cazul in care obligatiile se sting prin plata in numerar, se aplica sistemul de exigibilitate a TVA la facturare, scrie Mediafax.

"Sistemul TVA la incasare (...) nu se aplica urmatoarelor operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA: a) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii supuse taxarii inverse conform art. 150 alin. (2) - (6), art. 1523 alin. (10) sau art. 160; b) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii care sunt scutite de TVA; c) in cazul operatiunilor supuse regimurilor speciale prevazute la art. 1521 - 1523; d) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice autorizate, liber profesionisti si asocieri fara personalitate juridica", se arata in proiectul de ordonanta, publicat de MFP.

Conditii de aplicare

Firmele cu cifra de afaceri de peste 2,25 milioane de lei vor fi obligate sa isi plateasca facturile catre furnizorii cu o cifra de afaceri mai mica de 2,25 milioane de lei, pentru a beneficia de deducerea TVA.

Pentru a putea beneficia de plata TVA la incasare, incepand cu 1 ianuarie 2013, reprezentantii companiilor trebuie sa depuna pana pe 25 octombrie 2012 "o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri, realizata in perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 inclusiv, nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei", se arata in documentul citat.

In cazul firmelor cu cifre de afaceri sub 2,25 milioane lei, TVA de plata devine exigibil la 120 de zile de la incasare, chiar daca nu s-a achitat factura.

Masura primita cu entuziasm de mediul de afaceri

Plata TVA la incasare este o masura propusa de Guvern in luna iulie si primita cu entuziasm de mediul de afaceri. Oamenii de afaceri contactati de Business24 cred ca plata TVA la incasare va restabili relatiile comerciale intre companii, furnizorul primindu-si banii din TVA la incasare, iar cumparatorul avand posibilitatea de a-si deduce TVA dupa plata facturii.

Plata TVA la incasarea facturii, in avantajul mediului de afaceri

In plus, reprezentantii mediului de afaceri sunt de parere ca aceasta masura ar putea contribui la reducerea evaziunii fiscale.

Plata TVA la incasarea facturii: Avantaje si dezavantaje

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plata TVA incasare, #companii plata TVA incasare, #proiect ordonanta plata TVA incasare , #TVA