Plata TVA la incasarea facturii: Avantaje si dezavantaje

Luni, 13 August 2012, ora 18:00
3624 citiri
Plata TVA la incasarea facturii: Avantaje si dezavantaje

Masura privind plata TVA la incasarea facturii, anuntata de Guvern si aprobata de delegatia FMI la Bucuresti, este una benefica micilor afaceristi doar in prima faza, avertizeaza consultantii de la Nexia.

FMI, de acord cu plata TVA la incasarea facturii, dar pragul maxim ramane in discutie

"Pe de o parte, trebuie sa rezolve problemele de cash-flow ale societatilor, sa reduca evaziunea fiscala si sa contribuie la cresterea gradului de colectare a TVA la buget. Insa, pe de alta parte, implementarea acestei masuri, fara o strategie detaliata de aplicare, poate sa afecteze indirect mediul economic. Modificarea trebuie facuta cu multa responsabilitate astfel incat atat sistemul de stat pentru colectare, cat si agentii economici sa fie pregatiti", afirma Luminita Ristea, partener al CRG Nexia, filiala din Romania a Nexia International, una dintre primele zece retele de consultanta si contabilitate din intreaga lume.

Conform Luminitei Ristea, daca Guvernul va aplica aceasta modificare privind plata TVA la incasare de la 1 ianuarie 2013, asa cum s-a anuntat, organele statului ar trebui sa elaboreze rapid normele de aplicare si sa ofere contribuabililor transparenta si o cat mai buna informare in legatura cu aplicarea masurii.

"Daca vom lasa informarea pe ultima suta de metri, asa cum suntem obisnuiti, riscam un mare haos. In calitate de consultanti, am identificat doar cateva dintre problemele majore care pot aparea si la care asteptam raspunsuri de la Guvernul Romaniei", declara Ristea.

Partea buna a masurii

Masura propusa de guvernul Ponta si acceptata de FMI privind achitarea TVA la incasarea facturilor si nu la emiterea acestora, este salutata de analistii economici din Romania. Ei considera ca aceasta este un prim pas in directia eficientizarii mediului de afaceri

"E o masura foarte buna, care a fost propusa si sustinuta ani de zile. Cel putin din 2009, ea a fost pe agenda celor care au vrut sa aiba o contributie la eficientizarea mediului de afaceri, dar nu a fost acceptata de guvernele Boc si Ungureanu. E o masura buna, care trebuia sa vina si care va avea efecte pozitive in economie", declara pentru Business24, economistul Mircea Cosea.

De altfel, Aurelian Dochia, analist financiar, considera ca masura va urma sa imbunatateasca intregul cash flow al firmelor, IMM-urile urmand sa aiba la dispozitie bani care pot fi orientati in alte directii. Concret, micile companii nu vor mai fi nevoite sa finanteze economia statului cand, spre exemplu, plata unor facturi este amanata.

"Mediul de afaceri romanesc traieste de o anumita perioada intr-un stres continuu, in primul rand din cauza climatului politic. Guvernul Ponta pana la aceasta data, dupa doua luni de guvernare, nu a reusit sa imprime o speranta economiei si mediul de afaceri este intr-un anumit stres. Aceasta masura ii revigoreaza si le da incredere in viitor oamenilor de afaceri", concluzioneaza analistul.

Care ar putea fi efectele secundare

Cu toate acestea, masura vine la pachet cu mai multe "efecte secundare", sustin consultantii Nexia. Implementarea unei astfel de modificari poate genera o crestere a activitatilor contabile a societatilor, deci in personal suplimentar din cauza orelor suplimentare. In plus, se adauga costurile actualizarilor de programe informatice pentru tinerea evidentei contabile.

"In general agentii economici cu cifre de afaceri sub 500.000 de euro nu sunt dispusi sa investeasca in servicii contabile si fiscale de calitate, adesea evidenta contabila fiind deficitara. Odata cu aplicarea noii masuri vor fi obligati sa-si suplimenteze activitatea contabila si implicit sa plateasca suplimentar pentru astfel de servicii, altfel riscand amenzi in urma controalelor fiscale", precizeaza Luminita Ristea.

O alta problema adusa in prim plan de specialistii Nexia este modul in care se vor raporta declaratiile in ROL-ul fiscal. Sistemul contabil din Romania are la baza principiul contabilitatii de angajamente, prin care facturile emise si primite se inregistreaza la data primirii lor si nu la data decontarii lor, respectiv, incasarii si platii. Astfel, daca TVA-ul va fi platit la incasare, atunci agentii economici vor trebui sa tina doua evidente fiscale - cea prezenta si cea legata de incasari.

"Fara un mecanism bine pus la punct, aceasta dubla raportare va ingreuna controlul sistemului de plata al TVA. Intrebarea este cum vom raporta TVA-ul firmei in ROL-ul fiscal al contribuabilului? La facturare (conform contabilitatii de angajamente) sau la plata/incasare conform contabilitatii de casa? O gestiune slaba a sistemului poate genera necorelatii intre inregistrarile din contabilitate, jurnalele de TVA, deconturile de TVA si fisa fiscala a contribuabilului", declara Ristea.

Astfel, dubla evidenta in contabilitate va trebui tinuta atat de emitentul facturii, cat si de primitor, care va tine evidenta pentru furnizorii cu cifra de afaceri de peste 500.000 de euro, si furnizorii cu cifra de afaceri sub pragul de 500.000 de euro.

Cum se calculeaza cifra de afaceri?

Mai mult, se intreaba specialistii Nexia, care va fi baza de calcul a cifrei de afaceri de 500.000 de euro? Conform acestora, data de referinta pentru calcularea cifrei de afaceri trebuie sa fie 31.12.2011, deoarece situatiile financiare sunt finalizate pana in 31 mai anul urmator. "Ce se intampla totusi cu societatile care au raportat la 31.12.2011 o cifra de afaceri de 500.000 euro, dar pana la momentul aplicarii masurii (ex. 1.01.2013) au depasit cifra de afaceri de 500.000?", se arata in comunicatul de presa.

TVA la incasarea facturii: Cand si cum vom plati?

Facilitati IMM-uri: Cum devii neplatitor de TVA?

#plata TVA incasare, #plata TVA facturare, #modificari legi plata TVA , #TVA