Pogea: Statul va rambursa TVA catre firme in termenul legal

Joi, 09 Iulie 2009, ora 09:02
1830 citiri
Pogea: Statul va rambursa TVA catre firme in termenul legal

Statul a pus la punct un mecanism prin care va impulsiona rambursarea TVA catre firme, astfel incat intr-un interval de 60-90 de zile soldul TVA neplatit sa fie lichidiat, urmand ca ulterior contribuabilii sa-si primeasca banii in termenul legal de 45 de zile, a spus miercuri ministrul finantelor, citat de NewsIn.

"Ca atare, in fiecare luna se va rambursa o suma, care va fi anuntata public.

Pentru luna iulie vom rambursa circa un miliard si 60 de milioane de lei, asta inseamna peste 200 de milioane de euro, din care 728 de milioane (lei) vor fi restituite efectiv in cash, iar circa 340 de milioane vor fi compensate", a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, la finalul sedintei de guvern.

El a mentionat ca intarzierea in rambursarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) catre companii "nu este ceva specific anului 2009", in conditiile in care actualul guvern a mostenit un sold de TVA nepatita de aproape 2 miliarde lei, la nivelul lunii ianuarie.

"Dorim ca, intr-un interval de timp de 60 - maxim 90 de zile, tot soldul taxei pe valoare adaugata, pe care statul il are de platit astazi in raport cu firmele, sa fie lichidat si la finele acestei perioade nimeni in Romania, dintre contribuabilii care trebuie sa primeasca aceste sume, sa nu le primeasca intarziat mai mult de 45 de zile, asa cum stabileste legea", a afirmat ministrul.

Pogea a prezentat principiile care vor sta la baza mecanismului pus la punct de Ministerul Finantelor, precizand ca 80% din suma alocata la nivel national va stinge deconturile intarziate peste termenul legal, in ordinea vechimii, iar 20% din suma va fi pentru deconturile ce se apropie de limita legala de 45 de zile.

"Decontarea lunara efectiva se va realiza automat la trei termene fixe. (...) In 4 ale lunii se va rambursa 20% din totalul sumelor de rambursat pentru luna respectiva, (iar restul) in 24 ale lunii si in 29.

Acestea vor fi termenele in care Ministerul Finantelor va face platile: 4, 24 si 29", a precizat ministrul.

In mod exceptional, deoarece iulie este prima luna de aplicare, prima plata se va face in 13 iulie, celelalte termene fixe ramanand 24 si 29. Ministrul a aratat ca un alt principiu al mecanismului de decontare consta in stingerea deconturilor in ordinea vechimii.

"Cel mai vechi decont se stinge primul, iar acest decont cel mai vechi se va stabili in mod automat de catre un pachet software pus la dispozitie de catre Directia generala de tehnologie a informatiilor din Ministerul Finantelor", a spus el.

Pogea a mai spus ca, in situatie de compensare integrala - "adica un contribuabil are de platit, de exemplu, o suta de unitati monetare si statul de rambursat aceeasi suma" -, aceasta se va realiza imediat, ca sa nu se produca un blocaj. 

#companie, #romania, #tva , #TVA