Pogea: TVA ar putea creste, pastram cota unica

Marti, 06 Octombrie 2009, ora 12:40
1685 citiri
Pogea: TVA ar putea creste, pastram cota unica

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea a declarat marti ca Executivul poate avea in vedere "o reforma a veniturilor", sugerand ca in acest caz TVA ar putea fi majorata, iar nivelul cotei unice va fi mentinut.

"Putem avea in vedere inclusiv o reforma a veniturilor, pentru ca face parte din pachetul de reforma. Romania astazi are cel mai scazut nivel al veniturilor publice din PIB, aproximativ 31,8%, spre deosebire de toate celelalte state din jurul nostru, care ajung in jur de 40%. Va trebui sa facem aceasta consolidare fiscala, iar daca va trebui sa luam una dintre masuri, vom pastra in continuare cota unica (...) si, daca este posibil ca (la n.r.) una dintre taxe, in special TVA, sa ne rezulte ca avem un deficit, o vom prezenta public", a declarat Pogea, intrebat daca are in vedere majorarea TVA.

Intrebat daca in constructia bugetara pe anul 2010 ar putea fi introdus un nivel majorat al TVA, Pogea a spus ca ramane de vazut daca nivelul deficitului bugetar stabilit poate fi sustinut de actualele venituri bugetare.

"Deocamdata, in bugetul pe 2010 suntem in aceasta constructie si vom vedea daca nivelul de deficit pe care l-am angajat este sustenabil cu actualele venituri si cu actualul nivel de taxare. Noi credem ca vom reusi sa luam celelalte masuri de ajustare a cheltuielilor si sa mentinem un deficit la nivelul de 5,9%, cat ne-am angajat", a declarat pogea.

El a adaugat ca Romania nu isi poate permite sa lucreze multi ani cu deficite bugetare de 7 - 8% din PIB si ca Executivul si-a asumat obligatia de a ajunge la un deficit mai mic de 3% din PIB pentru a adera la zona euro.

"Este una dintre asumarile Guvernului, ca inainte de a intra in mecanismul ratelor de schimb, sa avem deficite de sub 3% din PIB", a spus el.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cota, #deficit, #pogea, #tva, #unica , #TVA