Probleme la deducerea TVA pentru masini, diurna si protocol

Marti, 19 Februarie 2013, ora 12:03
11344 citiri
Probleme la deducerea TVA pentru masini, diurna si protocol

Dupa ultimele modificari in materie fiscala, managerii vor trebui sa fie atenti, atunci cand achizitioneaza o masina sa se incadreze in limita deductibilitatii amortizarii de 1.500 lei/luna.

In conditiile in care perioada de amortizare a autoturismelor este de regula de cinci ani, ar fi vorba de o limita de pret de 20.000 de euro.

In plus, ei trebuie sa aiba in vedere ca bunurile acordate gratuit in actiunile de protocol a caror valoare depaseste 100 lei implica obligatia societatii de a auto-colecta TVA aferenta depasirii, a explicat consultantul fiscal Georgiana Iancu, manager TaxHouse.

Potrivit consultantului, in cazul in care societatea poate dovedi o activitate economica cu partnerul de afaceri, atunci plafonul de 100 de lei nu se va aplica pentru serviciile prestate in mod gratuit ca parte a actiunilor de protocol.

"Este in continuare neclar daca plafonul de 100 lei este o valoare cu sau fara TVA", a precizat Georgiana Iancu.

In cazul diurnei, autoritatile vor aplica o tripla impozitare, atat la nivel de salariat - cu impozit pe venit si contributii sociale, cat si la nivel de angajator - cu impozit pe profit si contributii sociale.

Ne puteti explica, in termeni mai simpli, ce inseamna limitarea deductibilitatii fiscale a amortizarii auto?

Intr-adevar, aceasta masura de limitare a deductibilitatii amortizarii la 1.500 lei/luna va implica o cheltuiala totala deductibila cu amortizarea unui vehicul din categoria M1 la unul din urmatoarele nivele:

- 90.000 lei, daca durata de viata este de maxim 5 ani;

- 108.000 lei, daca durata de viata este maxim 6 ani;

- 144.000 lei daca durata de viata este de maxim 8 ani.

Prin urmare, un factor important in luarea deciziei de achizitie a unui autoturism va fi un pret care sa permita incadrarea in limitele de deducere de mai sus.

Asa cum a fost implementata insa, masura afecteaza in principal prestatorii de servicii a caror activitate economica se realizeaza prin intermediul vehiculelor din categoria M1 (leasing, inchirieri auto, rent-a-car, taximetrie, transport, distributie). Prin urmare, limitarea deductibilitatii cheltuielii cu amortizarea la 1.500 lei/luna majoreaza costurile cu impozitul pe profit al acestor societati, desi vehiculele in discutie sunt folosite exclusiv in scopul obtinerii de venituri impozabile.

Care sunt, dupa parerea dvs., efectele acestei masuri asupra companiilor?

Masura loveste asadar nu numai in cumparatorii si utilizatorii acestui tip de vehicule, cat si in producatorii si distribuitorii din piata auto.

Ramane de vazut in ce masura reprezentantii Ministerului Finantelor Publice vor reveni cu modificari/clarificari menite sa evite aceasta supra-impozitare a entitatilor care obtin in principal venituri din operarea vehiculelor din categoria M1 si a caror valoare depaseste limita care ar fi deductibila sub forma amortizarii.

Extinderea impozitarii indemnizatiei si diurnei primite de angajati se va reflecta doar in buzunarul angajatului? In ce masura se reflecta aceasta sistem de impozitare asupra companiilor?

Noua regula privind impozitarea ca salariu a indemnizatiei si diurnei de delegare in interes de serviciu se va reflecta nu doar la nivelul salariatului, ci si la nivelul angajatorului.

Astfel, desi era asteptat ca odata cu introducerea acestei reguli de impozitare ca si venit din salarii sa se deduca integral aceste costuri la calculul impozitului pe profit, pozitia Ministerului Finantelor Publice este ca astfel de costuri, peste limita de 2.5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice, sunt nedeductibile din perspectiva impozitului pe profit.

Rezultatul este o tripla impozitare, atat la nivel de salariat - cu impozit pe venit si contributii, cat si la nivel de angajator - cu impozit pe profit si contributii. Ramane de vazut in ce masura reprezentantii Ministerului Finantelor Publice vor avea in vedere modificarea sau clarificarea legislatiei in sensul eliminarii regulii de nedeductibilitate la calculul impozitului pe profit. Pana atunci, societatile trebuie sa suporte sarcina acestei impozitari excesive.

Cheltuielile de protocol sunt supuse si ele unor modificari. Ne puteti explica ce presupun mai exact aceste modificari si cum vor afecta rezultatele financiare ale companiilor?

Se aplica noi reguli de TVA privind bunurile si serviciile acordate in mod gratuit incepand cu 1 ianuarie 2013, ca parte a actiunilor de protocol. Pentru scopuri de TVA, societatile nu vor mai avea in vedere limita de 2% valabila pentru deductibilitatea cheltuielilor de protocol la calculul impozitului pe profit.

Astfel, potrivit noilor reguli, bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol sub forma unui cadou a carui valoare depaseste 100 lei implica obligatia societatii de a auto-colecta TVA aferenta depasirii. Bineinteles, aceasta obligatie intervine numai in masura in care societatea a dedus TVA la momentul achizitiei bunurilor acordate sub forma de cadou si trebuie indeplinita la sfarsitul fiecarei perioade fiscale de TVA (i.e. luna sau trimestru).

Plafonul de 100 lei nu se aplica serviciilor prestate in mod gratuit ca parte a actiunilor de protocol, in masura in care acestea sunt strans legate de activitatea economica a societatii (un exemplu de serviciu prestat gratuit ca parte a actiunilor de protocol sunt si mesele cu partenerii de afaceri pentru care societatea ar trebui sa poata dovedi legatura cu activitatea economica desfasurata). Astfel, in cazul serviciilor prestate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, deductibilitatea e nelimitata in masura in care e strans legata de activitatea economica.

Astfel, societatile ar trebui sa retina ca inainte de depunerea fiecarui decont de TVA trebuie sa determine din perspectiva TVA depasirea de plafon aferenta cadourilor constand in bunuri oferite in cadrul actiunilor de protocol. TVA aferenta depasirii va fi inregistrata ca si cheltuiala de protocol pentru calculul impozitului pe profit.

Noua regula va avantaja din punct de vedere al TVA societatile care inregistreaza pierdere fiscala fata de societatile care inregistreaza profit fiscal, comparativ cu vechile reguli de deductibilitate a TVA pentru protocol.

Din punct de vedere al documentatiei justificative insa, societatile vor trebui sa intocmeasca regulamente si politici interne care sa stabileasca limitele si conditiile in care se pot acorda gratuit bunuri si servicii ca parte a actiunilor de protocol, precum si procese verbale pentru cadourile acordate gratuit.

Nu in ultimul rand, este in continuare neclar daca plafonul de 100 lei este o valoare cu sau fara TVA.

Care sunt, dupa parerea dumenavoastra, capcanele acestor masuri?

Scopul masurilor pare a fi acela de largire a bazei impozabile, avand insa ca riscuri limitarea consumului si descurajarea operatorilor din anumite industrii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deducere masina companie, #deducere diurna companie, #deducere protocol companie, #taxe impozite Romania, #interviu Taxhouse , #TVA