Producatorii de carne de porc, pe buza falimentului: Cer amanarea platii si reducerea TVA

Joi, 30 Octombrie 2014, ora 15:32
2056 citiri
Producatorii de carne de porc, pe buza falimentului: Cer amanarea platii si reducerea TVA
Foto: www.9am.ro

Producatorii de carne de porc solicita autoritatilor amanarea platii TVA la carne pentru 6 luni si reducerea TVA la 9%, intrucat exista riscul ca fermierii din acest sector sa dea faliment, potrivit presedintelui Federatiei Nationale PRO AGRO, Alex Jurconi.

"Vrem amanarea platii TVA la carne de porc de la 1 noiembrie pentru 6 luni si reducerea TVA la carne si produse din carne de la 1 ianuarie. Impactul bugetar la o prima analiza a masurii de amanare la plata a TVA pe lantul carnii de porc trebuie sa fie de aproximativ 100 de milioane de euro. Reducerea TVA pe lantul carnii de porc, de pasare, oaie si vita de la 24% la 9% ar avea un impact asupra bugetului de circa 300 de milioane de euro. Scaderea temporara a incasarilor din TVA pe lantul carnii, indiferent de ce specie vorbim, va fi compensata rapid de scoaterea la suprafata a economiei subterane, de cresterea consumului datorita repozitionarii preturilor la raft, de scaderea fraudei fiscale in general, pentru ca TVA este doar o masura antifrauda, dar vorbim de impozit pe profit, de munca la negru, de plata tuturor taxelor", a explicat Alex Jurconi, in cadrul unei conferinte de presa organizata la standul PRO AGRO de la Indagra, citat de Agerpres.

Pierderi mari in aceasta toamna

Potrivit fermierilor din domeniu, in perioada august - octombrie 2014 preturile platite fermierilor au scazut cu 25%, iar pierderile fata de costurile de productie au ajuns saptamana trecuta la circa 136 de lei/animal livrat. Desi crescatorii de porcine din Romania nu au contracte directe cu Rusia, embargoul pentru carnea de porc provenita din Uniunea Europeana influenteaza in mod indirect piata carnii de porc din Romania. La sfarsitul lunii septembrie 2014, in UE se inregistra un excedent de circa 370.000 de tone de produse si subproduse din carne de porc, pentru care Comisia Europeana intentioneaza sa activeze masura stocajului privat.

"Acel 2% din productia Uniunii Europene care mergea catre piata Rusiei trebuie sa se regaseasca undeva. Trebuie sa exite o formula unde acel 2% va fi inghitit. Automat acel 2% reprezinta cu mult peste productia Romaniei. Piata se va autoregla in 6 luni. Ori se va gasi o piata alternativa, in afara Uniunii Europene, unde va merge acel 2%, iar acesta este putin probabil, sau in 6 luni va exista o echilibrare a cererii si a ofertei, adica un faliment al sectorului cresterii porcului. Unde se va regasi acest faliment? Se va regasi in tarile mai putin dezvoltate, adica in Romania. In 6 luni, piata UE se va echilibra, dar din pacate se va echilibra prin falimentul celor mai putin consolidati, adica a fermierilor din sectorul cresterii porcului din Romania", a declarat Miron Dascalu, vice-presedintele Asociatiei Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suin (AFISS).

Presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO, Alex Jurconi, a anuntat ca vineri urmeaza sa aiba loc o intalnire a reprezentantilor fermierilor cu un comitet interministerial pentru a discuta despre efectele embargoului impus de Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#producatori carne porc amanare plata, #amanare plata TVA producatori carne , #TVA