Reducerea TVA la paine ar putea aduce 100 mil. de euro in plus la buget

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 16:36
2052 citiri
Reducerea TVA la paine ar putea aduce 100 mil. de euro in plus la buget

Reducerea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) la 9% pentru paine ar putea aduce venituri suplimentare la bugetul de stat de circa 100 de milioane de lei, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

"Reducerea TVA la alimentele de baza este si ramane o prioritate a guvernarii USL, dar si a mea. Suntem in discutii avansate pentru introducerea unui program pilot de reducere a TVA la 9% pentru paine, si aici ma refer la tot lantul, de la cereale pana la productie si panificatie, cel mai mai probabil din semestrul II, de la 1 iulie 2013.

Am decis sa incepem cu reducerea TVA la paine, intrucat evaziunea in acest sector este de 70% si cred ca masura va stimula cresterea incasarilor la buget si scaderea evaziunii. Estimam ca vom colecta la buget circa 100 de milioane de lei odata cu introducerea acestei masuri", a precizat Constantin, citat de Agerpres.

Ministrul Agriculturii a subliniat ca masura nu va fi discutata cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), care se afla in aceste zile in Romania, intr-o misiune de evaluare. Cel mai probabil aceasta va fi analizata la viitoarea misiune a institutiilor financiare internationale din martie-aprilie, cand vor incepe negocierile pe noul acord.

"Discutiile cu FMI pe introducerea acestui program pilot vor debuta in martie-aprilie, cand vor incepe negocierile pe noul acord cu FMI si vom discuta aplicat pe cifre", a spus acesta.

Seful MADR a adaugat ca masura nu va viza produsele de patiserie, cum ar fi prajiturile, cozonacii etc.

Constantin a mai precizat ca se afla in discutii intense cu Ministerul Finantelor Publice pentru a regandi sistemul de impozitare in agricultura, iar pana la sfarsitul lunii ianuarie propunerile vor fi supuse dezbaterii publice.

Potrivit datelor Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN), evaziunea fiscala din sector a depasit 65% din total piata, aceasta fiind influentata semnificativ dupa introducerea taxarii inverse la cereale in anul 2011. Valoarea pietei de morarit si panificatie este cifrata la 1,8 miliarde de euro.

#reducere TVA paine, #venituri suplimentare buget TVA, #Constantin reducere TVA paine , #TVA