Ridicarea pragului TVA, mai benefica pentru stat decat pentru antreprenori

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 08:02
2056 citiri
Ridicarea pragului TVA, mai benefica pentru stat decat pentru antreprenori

Ridicarea pragului peste care micii antreprenori romani platesc TVA la 65.000 de euro, calculati la cursul de schimb din momentul aderarii Romaniei la UE, este mai degraba benefica statului decat afaceristilor, avantajele pentru intreprinzatori fiind minore.

"Sunt si beneficii si non-beneficii pentru ca in momentul in care intri in aceasta zona de platitor de TVA ai si capacitatea de a deduce TVA la anumite elemente. In situatia in care, spre exemplu, cumperi un produs care sa te ajute in munca, un calculator pe care dai 5.000 de lei ai capacitatea de a reduce TVA-ul pentru a nu suporta intreaga suma. Daca se ridica nivelul la peste 60.000 inseamna ca nu poti sa beneficiezi de un astfel de serviciu", a declarat economistul Ionel Blanculescu pentru Business24, cu privire la noua modificare a Codului Fiscal.

In prezent, plafonul de scutire la plata TVA este de 35.000 euro, la cursul de schimb la BNR de la data aderarii Romaniei la UE, aproximativ 3,3 lei/euro. Concret, pragul va fi ridicat de la 119.000 lei la 220.000 lei.

"Cred ca statul nu pierde nimic pentru ca oricum contribuabilii acestia mici reprezentau putin din veniturile totale pe TVA. Asa ca, pentru stat simplificarea urmaririi si toate raportarile pot sa insemne reduceri de cheltuieli care sa fie semnificative.

Cred ca per total, este favorabil si pentru stat sa renunte la aceasta birocratie pentru niste sume care nu sunt foarte mari in comparatie cu veniturile totale din impozite si taxe si nici macar in comparatie cu veniturile din TVA", este de parere analistul economic Aurelian Dochia, intrebat ce pierde si ce castiga statul prin aceasta modificare adusa Codului Fiscal.

"Chiar daca cifrele sunt mici, ei sunt multi. Eu cred ca mai degraba avantajul e pentru institutia fiscala pentru ca se degreveaza la nivelul acesta mic si isi poate folosi fortele pentru agentii mari.

Pana la urma, Fiscul e acuzat de birocratie si de faptul ca contributorii importanti pierd foarte mult timp la aceste institutii. S-au facut niste progrese cu ghiseul unic, cu plata unei singure taxe, dar cred ca aici e avantajul mare - in degajarea institutiei de stat", declara Blanculescu.

Acest lucru este confirmat si de reprezentantii Ministerului Finantelor, care sustin ca masura va conduce la reducerea numarului persoanelor inregistrate ca platitoare de TVA. Reactia imediata va fi faptul ca administratia fiscala se va concentra pe combaterea mai eficienta a evaziunii fiscale si pe contributorii mai mari.

"Mai elibereaza institutiile de stat care sunt obligate sa lucreze dosarele pe tot felul de deduceri de TVA, pe tot ceea ce inseamna taxa aceasta, care reprezinta aproximativ 46% din veniturile fiscale ale Romaniei. Deci, e o taxa foarte importanta, si sunt foarte multe forte ale sistemului fiscal care se ocupa de managementul TVA-ului la nivel de agent", declara Blanculescu.

Scapi de TVA, dar platesti integral marfurile

Reprezentantii Ministerului Finantelor sustin ca masura are ca efect principal simplicarea obligatiilor in materie de TVA ale persoanelor impozabile care realizeaza o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului mentionat, tocmai pentru ca nu mai au obligatia depunerii de deconturi de TVA.

Aurelian Dochia vede in acest lucru un dezavantaj. "Pe de o parte nu mai ai aceasta obligatie, dar pe de alta parte nici nu mai poti deduce TVA-ul si nu ti se ramburseaza banii. Poate ca pentru unii intreprinzatori sa fie o diferenta financiara in functie de structura veniturilor si cheltuielilor", declara acesta.

Si Ionel Blanculescu este de acord cu acest lucru, considerand un dezavantaj faptul ca, in calitate de cumparator, ca firma, nu mai poti deduce TVA-ul pentru produsele care te ajuta in procesul de productie.

Rapoarte anuale ale jucatorilor la bursa, un pas in fata pentru impulsionarea pietei de capital

Inca o modificare a Codului Fiscal se adreseaza pietei de capital. Conform proiectului de modificare a Codului Fiscal, contribuabilii nu vor mai fi obligati sa faca un raport trimestrial asupra castigurilor si pierderilor din tranzactionarea titlurilor de valoare, ei urmand sa realizeze un singur raport pentru intreg anul.

Acest lucru reprezinta un avantaj pentru jucatorii la bursa care intalneau probleme in determinarea profitului trimestrial, in situatii in care, la nivel anual, inregistrau pierderi. "Aici e ca la Holding - ai castig pe o firma si pierderi pe o alta si in loc sa compensezi si sa platesti cat trebuie catre stat, pe de o parte platesti un impozit pe profit, pe de alta parte iesi in pierdere", este parerea analistului economic Ionel Blanculescu. El sustine ca lucrurile incep sa se normalizeze, aceasta masura fiind doar o caramida la baza unei activitati mai bune pentru piata de capital.

"Nu cred ca va influenta semnificativ piata de capital, dar va usura viata celor care activeaza pe bursa. La trimestru trebuiau sa faca raportari pentru sume nesemnificative, ceea ce nu era normal. E bine ca se face acest pas", este si parerea economistului Aurelian Dochia.

#majorare prag platire TVA, #majorare prag TVA, #rapoarte activitate bursa, #modificare cod fiscal, #cod fiscal 2012 , #TVA