Schimbari legislative din 2013: Ce a promis guvernul si ce a facut?

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 07:10
2572 citiri
Schimbari legislative din 2013: Ce a promis guvernul si ce a facut?

Reducerea TVA de la 24% la 19%, scaderea contributiilor sociale cu cinci puncte procentuale sau cota diferentiata la alimente sunt doar cateva dintre masurile fiscale pe care guvernul Ponta II si le-a propus. Ce masuri s-au aplicat, totusi, de la 1 ianuarie?

Programul de guvernare pentru perioada 2013-2016 prezentat in fata Parlamentului Romaniei, la finalul anului trecut, urmarea simplificarea fiscalitatii si cresterea competitivitatii fiscale a mediului de afaceri.

Guvernul si-a propus, printre altele, reducerea la jumatate a numarului taxelor parafiscale, cresterea deductibilitatii cheltuielilor in cercercetare si dezvoltare de la 20 la 50%, reducerea TVA la producatorii de produse agricole de la 24% la 9%, iar 15% va ramane la producatori, impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.

Ce s-a schimbat de la inceputul anului?

Plata TVA la incasare, platirea anticipata a impozitului anual sau noi schimbari in formatul facturilor sunt doar cateva dintre modificarile legislative care au intrat in vigoare din prima zi a acestui an.

Plata TVA la incasare, este, de departe, cea mai importanta masura aplicata din acest an. Indelung dezbatuta de specialisti, dar primita cu entuziasm de mediul de afaceri, plata TVA la incasare presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.

TVA la incasarea facturii: Cand si cum vom plati?

Contribuabilii obligati sa aplice aceasta decizie sunt cei cu o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 2,25 milioane de lei.

Masura este considerata de catre jucatorii din piata un prim pas spre eficientizarea mediului de afaceri. Exista, totusi, reversul medaliei. Printre efectele nedorite pe care acest sistem le generezeaza se numara: eliminarea de pe piata a firmelor mici, cresterea costurilor administrative si a birocratiei.

De asemenea, tot din prima luna a acestui an, persoanele juridice si companiile pot opta sa isi plateasca impozitul anticipat. Societatile pot alege sa plateasca impozitul in patru transe, iar nivelul platilor anticipate va fi stabilit in baza impozitului achitat in anul precedent.

Totodata, de la 1 ianuarie 2013, facturile trebuie sa contina cateva informatii suplimentare cum ar fi: mentiunea "TVA la incasare", mentiune taxare inversa sau mentiunea "autofactura", in cazul in care factura este emisa de beneficiar in numele si in contul furnizorului.

Masuri legislative aflate, in prezent, in discutie

Membrii guvernului discuta, in aceste zile, posibilitatea de a mai efectua o serie de modificari legislative printre care se numara: transformarea taxei auto in timbru de mediu sau aplicarea impozitului forfetar in domeniul serviciilor sau proiectul taxelor locale.

Taxa auto, care a fost suspendata anul trecut la sfarsitul lunii octombrie, a reintrat in vigoare de la 1 ianuarie 2013. Guvernul a anuntat ca va modifica vechea taxa si o va transforma in timbru de mediu. Victor Ponta declara, la sfarsitul anului trecut, ca plata noului impozit, care va fi transformat in timbru auto, va fi calculata in functie de emisia de noxe si capacitatea cilindrica a vehiculului.

Taxa auto 2013: Calculeaza cat ai de platit

Tot la inceputul acestei saptamani, premierul Ponta declara ca executivul ia in calcul posibilitatea de a introduce un impozit forfetar. Nu este prima data cand Romania incearca sa introduca o asemenea masura. In anul 2009, in timpul guvernului Boc s-a incercat implementarea impozitului forfetar, insa masura nu a fost pusa in practica din cauza procedurilor greoaie.

Masura este criticata de catre jucatorii de pe piata turismului care sustin ca introducerea impozitului forfetar nu va avea ca efect reducerea evaziunii fiscale, ci este doar o povara in plus pentru agentii autorizati.

Guvernul vrea sa reinvie o masura din "preistoria" fiscalitatii: Consecintele impozitului forfetar

In plus, in cadrul sedintei de Guvern de miercuri, prim-ministrul a anuntat ca va adopta o ordonanta simpla, potrivit careia taxele si impozitele locale pe 2013 pot ramane la acelasi nivel din 2012 sau se pot indexa cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, de 16%, decizia apartinand primarilor.

#masuri fiscale 2013, #schimbari legislative 2013, #modificari legislative 2013, #impozite 2013 , #TVA