Scutirea de la plata CAS: Cat este de benefica mediului de afaceri?

Luni, 16 Iulie 2012, ora 13:30
2108 citiri
Scutirea de la plata CAS: Cat este de benefica mediului de afaceri?

Companiile care angajeaza someri sub 25 de ani sau peste 55 de ani beneficiaza de scutire de la plata asigurarilor sociale timp de un an. Cum este vazuta aceasta masura de mediul de afaceri?

Masura este benefica, in conditiile in care companiile nu vor fi tentate sa concedieze angajati vechi, doar pentru ca este mai profitabil sa angajeze someri.

Biris: Scutirea la plata CAS, benefica doar in anumite conditii

Orice scutire sau deducere de la plata taxelor este benefica pentru mediul de afaceri, atat timp cat aceste masuri se aplica si nu sunt doar declaratii politice, este de parere Irina Schrotter. Ea spune ca angajeaza tineri dispusi sa lucreze si fara deducerile de la stat, iar principala ingrijorare a mediului de afaceri din Romania este legata de stabilitatea politica.

Irina Schrotter: Orice scutire sau deducere de taxe este benefica

Masura propusa de guvernul Ponta aduce avantaje atat pentru stat, care "este eliberat" de "povara" somajului, cat si pentru angajati, care sunt impulsionati sa intre sau sa ramana in campul muncii, este de parere Lucretia Voinescu, vicepresedinte Uniunii Industriasilor din Romania.

"Mi se pare o masura foarte buna si nu trebuie sa ajungem ca Franta, cu probleme de genul acesta. Statul are de castigat prin faptul ca aceasta scutire la angajare este somajul pe care l-ar plati, deci il descarca de o plata. Din punct de vedere al angajatului, ii mai da acestuia o speranta si o gura de oxigen ca poate ramane in campul muncii", a declarat Lucretia Voinescu, pentru Business24.

Intrebata daca masura nu va determina companiile sa renunte la vechii angajati pentru ca este mai profitabil sa angajeze someri, vicepresedintele Ugir 1903 a spus ca propunerea Guvernului nu se adreseaza zonei de mijloc a angajatilor, de care companiile nu se vor atinge si ar putea ajuta companiile sa acopere posturile de nisa.

"Nu va fi atacata zona de mijloc a angajatilor, pentru ca aceasta este foarte greu de umplut. Sunt insa ceea ce se cheama "rezolvari de nisa": niste oameni de peste 55 de ani, care au o super specializare, iar faptul ca ar avea o sansa sa continue sa profeseze, cu o perspectiva de venituri ceva mai mare decat nivelul pensiei, este un avantaj. Mi se pare ca aceasta masura ofera oportunitatea firmelor sa acopere nisele", a adaugat Voinescu, vicepresedintele Ugir 1903.

Premierul Ponta a confirmat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca Guvernul intentioneaza sa elimine contributiile pentru pensii, somaj, sanatate in cazul companiilor care angajeaza someri cu varsta sub 25 de ani si de peste 55 de ani, pentru un an, cu obligativitatea ca firma sa pastreze angajatul inca un an si sa plateasca pentru acesta contributiile la stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#scutire plata asigurari sociale, #plata asigurari sociale companii, #mediu afaceri plata asigurari sociale , #TVA