Statul va rambursa TVA-ul pescarilor care acceseaza fonduri europene

Duminica, 14 Februarie 2010, ora 00:02
2063 citiri
Statul va rambursa TVA-ul pescarilor care acceseaza fonduri europene

Pentru a incuraja cheltuirea fondurilor europene pentru pescuit, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) va rambursa din bugetul de stat taxa pe valoarea adaugata pentru beneficiarii care au TVA nerecuperabila (nedeductibila).

"Prin FEADR, rambursarea taxei pe valoarea adaugata nu este considerata o cheltuiala eligibila, astfel decontarea acestor sume va fi facuta din bugetul de stat", au anuntat oficialii APDRP.

Decizia vine la scurt timp dupa ce ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat ca Romania risca sa piarda nu mai putin de 17 milioane euro din Fondul european pentru pescuit, daca nu le cheltuim pana la sfarsitul acestui an.

In categoria solicitantilor care isi vor putea deconta aceasta cheltuiala, impreuna cu unitatile administrativ-teritoriale si asociatii ale acestora, constituite legal, sunt incluse si ONG-urile cu personalitate juridica, daca acestea sunt inregistrate ca neplatitoare de TVA.

"In cel mai scurt timp APDRP va solicita beneficiarilor sa incheie un act aditional la contractul de finantare in care va fi precizata valoarea TVA aferenta proiectului si care va fi rambursata in urma unor cereri de plata. Totodata, aceasta facilitate va fi aplicata tuturor contractelor viitoare, daca beneficiarii se incadreaza in categoriile mentionate mai sus, mai precis cei ce sunt mentionati la articolul 32 din Ordonanta de Urgenta nr. 74/2009", arata oficialii APDRP.

Astfel, proprietarii de ferme piscicole, intreprinzatorii din domeniul procesarii pestelui si comunitatile de pescari din Delta sunt asteptati pentru a depune proiecte pentru a atrage bani din Fondul European de Pescuit.

Ministerul Agriculturii gestioneaza trei fonduri europene importante,
precum Fondul European de Garantii Agricole (FEGA), Fondul European de Dezvoltare Rurala (FEADR) si Fondul European de Pescuit.

Daca in ce priveste absorbtia FEGA stam bine, fiind fondul din care se platesc subventiile pe hectar si masurile de interventie pe piata, iar la FEADR exista un numar foarte mare de proiecte depuse, din Fondul de pescuit Romania nu a reusit sa cheltuiasca mai nimic. Aceasta autoritate a fost transferata, anul trecut, la Ministerul Agriculturii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#stat, #tva, #pescari, #fonduri europene , #TVA