Tabara: reducerea TVA va genera probleme importante in zona painii

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 23:54
1445 citiri
Tabara: reducerea TVA va genera probleme importante in zona painii

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, miercuri, la Salciua, ca proiectul de lege privind reducerea TVA la alimente ar trebui retrimis in comisiile parlamentare si reanalizat deoarece a fost adoptat fara sa se respecte procedura si nu a trecut mai intai prin Camera de Agricultura, potrivit Mediafax. 

Tabara a spus ca, din pacate, proiectul respectiv nu a trecut la Comisia de Agricultura, iar acest lucru ar fi chiar unul dintre viciile de fond ale legii care ar impune revotarea ei.

"Numai reducerea TVA la produsul finit sau semifinit din agricultura nu rezolva problema de costuri decat pe un termen scurt dupa care se mareste practic marja de profit pe anumite verigi ale lantului alimentar.

Ca sa aiba efecte in ceea ce priveste ieftinirea pretului final, reducerea TVA trebuie sa se faca pe intregul lant mergand de la ceea ce inseamna lucrarile solului, la ceea ce inseamna recoltarea graului, depozitarea, circulatia graului, morarit, absolut tot si sa se reduca la paine.

Atunci pe durata foarte mare ar ramane acea reducere respectiv de 19%, ramane acel 5%", a spus Valeriu Tabara.

Ministrul Agriculturii a adaugat ca exista si o varianta, care se discuta la aceasta data, de a scoate TVA de la produsele alimentare inclusiv de la materiile prime agricole, iar aceasta ar fi "o cale de reducere, de eliminare a evaziunii fiscale".

Tabara a spus ca ramane de vazut problemele din zona painii unde va fi probabil problema cea mai importanta.

"Sa vedem insa in zona painii si aici va fi probabil problema cea mai importanta. Daca in legea painii vom putea aduce elemente care sa mearga inclusiv pe sistemul de fiscalizare a unuia dintre produsele foarte importante si apoi sa se constituie de altfel intr-un model pentru celelalte", a spus Tabara.

Valeriu Tabara a afirmat ca reducerea TVA la produsele de baza ar putea spori profiturile comerciantilor care ar putea profita si sa mentina preturile scazute un scurt timp, iar apoi sa revina la nivelul initial. "Legea a trecut, ea insa este lipsita de procedura fundamentala obligatorie, trebuia sa ajunga si la Comisia de Agricultura.

Se pare ca raportul este facut numai de Comisia de buget finante si cred ca din punctul acesta de vedere legea va fi reintoarsa, insa repet nu rezolva problema chiar daca ar fi trecut", a afirmat Tabara.

Tabara a recunoscut ca legea nu va fi insa nici usor de intors la comisie si va da nastere la multe discutii. El a precizat ca nu va sustine aceasta masura pentru ca stimuleaza speculatia intr-un timp dat si sustine reintoarcerea la comisii si reanalizarea proiectului.

Intrebat daca a votat legea privind reducerea TVA la produsele de baza, Valeriu Tabara, care este si deputat, a evitat sa raspunda precizand doar ca nu-si aminteste efectiv de acest proiect legislativ pentru ca nu a trecut pe la Ministerul Agriculturii.

De asemenea, in prima faza, ministrul i-a contrazis pe jurnalistii care l-au intrebat despre acest proiect legislativ spunandu-le ca sincer nu stie sa fi trecut o astfel de lege prin Parlament.

"O astfel de lege nu a trecut (…) Oameni buni daca veniti cu speculatia nu mai veniti la mine. Acum vroiam sa va spun: nu, nu a trecut o astfel de lege, iar daca vreti mai departe sa vorbim serios haideti sa vorbim serios in declaratii.

Eu nu am venit astazi sa stam sa facem poezie", a spus Tabara. Ulterior, dupa ce s-a retras timp de cateva minute in biroul primarului din Salciua, Valeriu Tabara a revenit si a vorbit despre proiectul legislativ de micsorare a TVA adoptat de Camera Deputatilor precizand ca intre timp a cerut si el lamuriri. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tabara, #tva, #alimente, #paine , #TVA