TVA ar putea creste la 24%

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 14:50
1388 citiri
TVA ar putea creste la 24%

Guvernul ia in calcul cresterea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) de la 19% la 24%, ca urmare a deciziei CCR de vineri cu privire la legile austeritatii, exceptie urmand sa faca TVA la alimente si imbracaminte, au declarat, pentru NewsIn, surse guvernamentale, precizeaza NewsIn.

"In conditiile in care, dupa decizia CCR, nu mai pot fi scazute pensiile cu 15%, iar recalcularea va viza doar noua-zece mii de pensii, guvernul trebuie sa faca rost in alt mod de circa un miliard de euro.

Se ia in calcul, in acest context, majorarea TVA, cel mai probabil la 24%, incercandu-se ca masura sa excluda TVA la alimente si imbracaminte", au spus sursele citate.

Aceleasi surse au afirmat ca Executivul nu ar intentiona, cel putin deocamdata, sa modifice cota unica de impozitare.

Masurile de majorare a taxelor ar urma sa fie adoptate de la 1 iulie, pentru a permite astfel incadrarea in tinta de deficit bugetar stabilita pentru sfarsitul acestui an, de 6,8% din PIB.

"Cu cat vom amana mai mult luarea deciziei, cu atat va fi necesara o crestere suplimentara a acestor taxe", au mai spus sursele citate.

CCR a decis vineri ca articolul care prevede reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstitutionala, la fel si articolul care prevede recalcularea pensiilor de serviciu ale magistratilor, in schimb reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este constitutionala.

#majorare, #tva , #TVA