TVA de 9% la alimente va aduce mai multi bani la buget decat nivelul actual - APCPR

Marti, 24 Iulie 2012, ora 20:05
1689 citiri
TVA de 9% la alimente va aduce mai multi bani la buget decat nivelul actual - APCPR

Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania saluta intentia Guvernului de a introduce anul viitor TVA de 9% pentru produsele alimentare de baza, considerand ca aceasta este o masura viabila ce asigura, pe langa protectia sociala si o crestere a ratei colectarii la bugetul de stat, se mentioneaza intr-un comunicat al asociatiei.

"Sustinem introducerea, de la 1 ianuarie 2013, cu toate implicatiile bugetare, a unei cote a TVA diferentiata pentru produsele agricole. Este un program esential pentru agricultura, iar efectele vor fi multiple: de la scaderea preturilor pentru consumatori, pana la sprijinirea producatorilor autohtoni si mai ales la combaterea evaziunii fiscale. Decizia ca TVA sa fie redus de la 24% la 9% pentru produsele agroalimentare de baza incepand cu anul 2013 este o masura viabila, fiind deja aplicata si probata de alte state membre UE, precum Belgia si Germania. Masura este menita sa asigure pe langa protectia sociala necesara si o crestere a ratei colectarii la bugetul de stat", se precizeaza in comunicat.

Reprezentantii ACPCR isi exprima speranta ca si celelalte masuri anuntate marti de premierul Victor Ponta si Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sa fie aplicate in termenele anuntate, astfel incat acest program sa-si materializeze efectele pozitive chiar din 2013.

"Aceste masuri vizeaza consolidarea unui sector cheie pentru dezvoltarea economica a Romaniei - agricultura, care are un potential urias pentru crearea de locuri de munca si aducerea de fonduri la buget. Astfel, Guvernul a decis sa ceara CE realocarea a 200 milioane euro catre programe de infrastructura rurala si sa anuleze proiecte nebancabile de sute de milioane euro din 2008-2010, pentru care beneficiarii nu au efectuat nicio plata in ultimii ani, fondurile urmand sa fie alocate pentru noi proiecte agricole.

Totodata, Guvernul a decis ca in perioada imediat urmatoare sa fie infiintat, in parteneriat cu bancile, un fond de creditare din alocatiile de dezvoltare rurala, astfel incat sa fie posibila accelerarea accesarii fondurilor UE si evitarea dezangajarii a peste un miliard de euro la sfarsitul programului de dezvoltare rurala finantat de UE", se mai spune in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reducere tva alimente, #reducere evaziune fiscala, #TVA redus alimente , #TVA