TVA de 9% la paine depinde de sistemul de taxare inversa

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 11:12
2261 citiri
TVA de 9% la paine depinde de sistemul de taxare inversa
Sursa foto: RTV

Guvernul va decide daca va aplica TVA de 9% doar pentru paine sau pentru tot circuitul grau-paine in functie de raspunsul Comisiei Europene privind continuarea taxarii inverse la cereale dupa 1 iunie, a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Dan Manolescu.

"In ceea ce priveste taxarea cu 9% a painii, efectele acestei masuri depind foarte mult de sistemul de taxare inversa care va fi sau nu aplicat incepand cu data de 1 iunie. Incepand cu data de 1 iunie, Romania trebuie sa aplice un sistem de taxare normala la cereale, ceea ce inseamna ca din punct de vedere al impactului evaluat pentru aplicarea cotei de 9% pe acesta existenta sau non-existenta a taxarii inverse poate sa influenteze valoarea TVA de pe circuitul grau-paine", a afirmat Manolescu la o conferinta pe teme fiscale.

El a precizat ca autoritatile au solicitat in martie Comisiei Europene sa prelungeasca masura de taxare inversa la cereale, sperand sa obtina un raspuns pana la finele lunii aprilie.

Taxarea inversa ar putea fi acceptata in continuare de CE intrucat exista o intentie de modificare a directivei pentru acceptarea masurii de taxare inversa la o categorie larga de produse considerate cu risc, care include si cerealele, ceea ce ar conduce la ideea ca acesta masura a fost identificata de Comisia Europeana ca una eficienta in lupta impotriva evaziunii fiscale in domeniu.

"In functie de raspunsul din partea Comisiei vom stabili metoda de aplicarea a acestei cote de 9% si impactul efectiv in sume al acestei masuri. Daca nu se pastreaza masura, ramane sa luam o decizie daca vom aplica cota de 9% pe intreg lantul sau doar la paine", a spus Manolescu.

TVA de 9% nu este necesar pentru tot circuitul grau - paine, daca se pastreaza taxarea inversa

El a precizat ca efectele pe care masura de reducere a TVA la paine le-ar avea trebuie sa aiba in vedere circulatia cerealelor in lanturile anterioare procesului de productie a painii.

Manolescu a explicat ca evaluarile din documentul semnat de el tin cont de TVA-ul din tot lantul de aplicare a cotei.

"Acea adresa a fost semnata de mine, calculele nu le-am facut personal. Adresa avea in vedere aceasta situatie concreta din lege pe baza careia, de la 1 iunie, Romania ar trebui sa renunte la taxarea inversa la grau, ceea ce ar conduce automat la aplicarea cotei de 24% pentru cereale si automat impactul din diferenta de cota pe tot circuitul grau-paine ar fi majorat", a explicat secretarul de stat.

Daca taxarea inversa s-ar pastra, nu ar fi necesar sa se aplice cota de 9% pentru tot circuitul grau-paine intrucat evaziunea in domeniul cerealelor ar fi combatuta de aceasta masura de taxare inversa. Altfel, cota de 9% ar trebui aplicata la tot circuitul grau-paine pentru a restrange evaziunea, ceea ce ar conduce la un impact mai mare in buget.

"De aceea, impactul in sine este calculat in functie de diverse ipoteze, impactul mai mic se refera doar la circuitul ulterior, faina-paine. Toti jucatorii din piata isi doresc sa se mentina masura de taxare inversa pentru ca s-a dovedit util in combaterea evaziunii fiscale", a conchis Manolescu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reducere TVA paine, #sistem taxare inversa, #TVA incasare , #TVA