TVA-ul de 19%, printre cele mai scazute taxe pe consum din UE

Luni, 28 Iunie 2010, ora 15:13
1419 citiri
TVA-ul de 19%, printre cele mai scazute taxe pe consum din UE

Taxa pe valoare adaugata de 19% perceputa pana acum a fost printre cele mai scazute din UE, iar nivelul de 24% va fi printre cele mai ridicate, in timp ce impozitarea veniturilor personale si a profiturilor companiilor este mai redusa in multe dintre statele membre.

TVA-ul din Romania este al 19-lea ca marime din UE, similar cu taxele pe consum din Germania, Olanda si Slovacia, un nivel mai redus fiind inregistrat in Spania (18%), Malta (18%), Marea Britanie (17,5%), Cipru (15%) si Luxemburg (15%), potrivit datelor prezentate luni de Eurostat.

Danemarca, Ungaria si Suedia au cele mai mari taxe pe valoare adaugata, de 25%.

Astfel, odata cu cresterea TVA de la 19% la 24% Romania va deveni cel de-al patrulea stat membru intr-un clasament UE dupa taxa pe valoare adaugata.

In privinta taxarii veniturilor persoanelor fizice si companiilor, cota unica de 16% plaseaza Romania tot printre statele UE cu cele mai mici impozite, insa raportul Eurostat se refera in acest caz la taxa aplicata contribuabililor cu cele mai mari venituri.

Astfel, comparatia intre tari pierde din relevanta, din moment ce numeroase guverne din UE impoziteaza progresiv veniturile.

Cele mai scazute taxe sunt aplicate in Bulgaria, de 10% asupra venitului personal si profitului companiilor.

Cehia percepe 15% din venitul personal, respectiv 19% din profiturile companiilor, in timp ce in Slovacia este in vigoare o cota unica de 19%.

Dintre tarile cu impozit progresiv se remarca Suedia, care ia maximum 56,4% din venitul personal si 26,3% din profiturile companiilor, dar si Belgia (53,7%, 34%) sau Danemarca (51,5%, 25%).

In Ungaria, impozitul progresiv taie 40,6% din veniturile celor mai bogati rezidenti, in timp ce companiile trebuie sa verse la stat 20,6% din profit.

#tva cota unica clasament ue , #TVA