Baconschi: Exporturile, cheia iesirii din recesiune

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 13:42
1425 citiri
Baconschi: Exporturile, cheia iesirii din recesiune

Romania este interesata de pietele din cadrul BRICS, pentru ca exporturile nu trebuie sa depinda "strict" de piata europeana, iar in acest sens exporturile romanesti catre Brazilia au crescut cu 140% in 2011 fata de 2010, a declarat, marti seara, ministrul de externe, Teodor Baconschi, la RRA.

"Ne dorim relatii cat mai bune cu fiecare dintre acesti giganti (...) China si India reprezinta un rezervor demografic greu de egalat si aceste realitati vor reconfigura raporturile de forta si vor remodela, in secolul XXI, sistemul international. Noi avem, insa, relatii traditional bune cu toate aceste state", a spus Baconschi.

"Va dau un singur exemplu: anul trecut, in plina criza, tocmai pentru ca e o piata in dezvoltare, exporturile romanesti catre Brazilia au crescut cu 140%" fata de 2010", a precizat Teodor Baconschi, intrebat care este secretul acestor state (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) care au reusit sa treaca cu bine peste criza.

Potrivit Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine, in anul 2010 exporturile romanesti in Brazilia s-au ridicat la 181,648 de milioane de dolari, fiind cu 42% mai mari decat in 2009, cand au atins 127,647 milioane de euro. Pe baza acestor cifre, rezulta ca in 2011 valoarea exporturilor romanesti in Brazilia s-a ridicat la aproximativ 426,592 milioane de dolari.

UE, cel mai important partener comercial al Braziliei

Principalele produse exportate de Romania in Brazilia sunt: uleiuri din petrol sau minerale bituminoase, uleiuri brute din petrol sau minerale bituminoase, autovehicule, parti si accesorii de vehicule cu motor, hidrocarburi gazoase, circuite integrate, medicamente, ingrasaminte minerale si chimice, cupru rafinat si aliaje de cupru, insecticide, erbicide sau grau.

Uniunea Europeana este cel mai important partener comercial al Braziliei, cu o pondere de 21,7% in comertul total al celei mai mari tari din America Latina, in 2010. Exporturile UE in Brazilia au ajuns in 2010 la 31,1 miliarde de dolari, in crestere cu 45% fata de 2009.

"Avem un parteneriat de prietenie extins si cu China si stiti ca primul-ministru Emil Boc a fost anul trecut, in august, acolo cu cinci proiecte majore pe masa. E treaba Guvernului acum sa le puna in opera. Sigur ca ne intereseaza aceste piete, pentru ca nu vrem ca exporturile romanesti, o cheie a iesirii din recesiune si a dezvoltarii, sa depinda strict de piata comunitara", a mai declarat seful diplomatiei romane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#teodor baconschi, #exporturi romania, #solutii recesiune, #Romania comert China , #Ministru Externe