Baconschi: Sanatatea ar trebui sa aiba macar 3,8-4% din PIB

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 19:11
1351 citiri
Baconschi: Sanatatea ar trebui sa aiba macar 3,8-4% din PIB

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat, vineri, la Sighisoara, unde participa la simpozionul "Statul si Biserica, parteneri in asistenta socio-medicala", ca sanatatea ar trebui sa aiba macar 3,8-4 la suta din PIB.

Teodor Baconschi a apreciat, la deschiderea simpozionului "Statul si Biserica, parteneri in asistenta socio-medicala" de la Sighisoara, unde participa ca presedinte al Fundatiei Crestin-Democrate, ca un obiectiv imediat ar fi asumarea cresterii finantarii din sanatate de catre intreaga clasa politica.

"In Romania se aloca 3-3,5 la suta din PIB pentru sanatate. La ce procent din PIB se aproba in alte state ale Uniunii Europene, noi alocam de trei ori mai putin. Un obiectiv imediat ar fi asumarea si la nivelul intregii clase politice a cresterii finantarii din sanatate macar la 3,8-4 la suta si progresiv spre 7-8 la suta pana in 2020", a declarat Baconschi.

El a adaugat ca bugetul sanatatii trebuie sa includa si contributii de la bugetul de stat, pe langa contributiile din CAS, pentru a ajunge la o valoare corespunzatoare din PIB.

Baconschi: Ar trebui sa existe o monitorizare mai buna a cheltuielilor fondurilor

"Trebuie sa deplangem ca nu avem o evaluare corecta a costurilor reale ale serviciilor de sanatate. Exista niste mecanisme de raportare, dar Casa de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii primesc aceste rapoarte fara sa calculeze valorile prestatiilor medicale", a spus Baconschi, aratand ca in prezent Ministerul Finantelor si alte organisme financiare, precum ANAF sau Trezoreria, nu publica trimestrial sumele intrate in sistemul de sanatate.

Un nou proiect de lege a sanatatii va intra in dezbatere publica

El a subliniat ca proiectul noii legi a sanatatii a fost retras "dupa ce nu a fost inteles suficient, nu a fost discutat cu toti partenerii", iar un nou proiect de lege va intra in dezbatere publica in curand.

Simpozionul "Statul si Biserica, parteneri in asistenta socio-medicala" este organizat, de vineri pana duminica, la Sighisoara, de Fundatia Crestin-Democrata in parteneriat cu Fundatia "Konrad Adenauer", Filantropia Ortodoxa Sighisoara si Lukas Spital Laslea, avand ca scop "examinarea posibilitatii transferului unor atributii socio-medicale dinspre stat catre Biserica sub auspiciile legilor si ale proiectelor de lege recente, menite sa redefineasca, in spiritul subsidiaritatii, asistenta socio-medicala".

La acesta participa ierarhi, demnitari, politicieni, medici si reprezentanti ai unor ONG-uri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#teodor baconschi, #sanatate PIB, #buget sanatate, #legea sanatatii , #Ministru Externe