Aderarea Romaniei la Schengen, sustinuta de Camera de Comert romano-olandeza

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 11:29
1153 citiri
Aderarea Romaniei la Schengen, sustinuta de Camera de Comert romano-olandeza

Presedintele Camerei de Comert romano-olandeze, Peter de Ruiter, a declarat ca aderarea Romaniei la zona Schengen ar fi benefica atat pentru libera circulatie a persoanelor, cat si a bunurilor, anunta NewsIn.

Aderarea Romaniei la zona Schengen ar fi benefica atat pentru libera circulatie a persoanelor, cat si a bunurilor, a declarat, intr-un comunicat, presedintele Camerei de Comert romano-olandeze, Peter de Ruiter.

Astfel, va fi facilitat comertul intracomunitar si va fi stimulata atractivitatea Romaniei pentru investitiile straine directe in sectoare precum productia, asamblarea, transportul si logistica, a precizat Peter de Ruiter.

"Olanda este deja cel mai mare investitor strain in Romania si suntem de parere ca accederea Romaniei in zona Schengen ar fi de asemenea in interesul comunitatii olandeze de afaceri, conducand la intensificarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari. 

Pe baza discutiilor noastre cu Ministerul roman al Afacerilor Externe, precum si cu alte autoritati publice, consideram ca Romania indeplineste conditiile tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen. Tara a facut investitii considerabile pentru securizarea granitelor sale estice si de sud-vest, in echiparea fortelor de politie si a celor de graniceri si vamesi. 

Consideratiile politice nu ar trebui sa interfereze cu procesul de aderare a Romaniei la spatiul Schengen. Acest lucru ar trebui sa fie judecat exclusiv din punct de vedere tehnic", a adaugat presedintele Camerei de Comert romano-olandeze (NRCC).

Acesta a mai spus ca, desi organizatia pe care o conduce este de acord cu intensificarea activitatilor impotriva evaziunii fiscale si criminalitatii transfrontaliere, toate controalele efectuate de autoritatile romane ar trebui sa fie nediscriminatorii si sa nu vizeze un anumit sector economic sau o anumita comunitate de afaceri.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat joi ca amanarea unei decizii privind primirea Romaniei in Schengen este o formula mai buna decat un vot negativ, intrucat mentine deschisa discutia, adaugand ca pana la Consiliul european din octombrie Romania trebuie sa convinga Olanda si Finlanda.

"In Consiliul Justitie si Afaceri Interne s-a produs blocajul anuntat de catre Olanda si Finlanda si subiectul va trece in Consiliul european de toamna, in octombrie.

Pana atunci lucram, avem practic asigurari si sprijin de la toate statele membre, sunt aceste doua state membre care abuzeaza intr-un fel de regula unanimitatii, dar care trebuie convinse, trebuie sa lucram pentru ca e o lipsa de incredere pe justitie si afaceri interne", a declarat Baconschi.

Ministrul polonez de interne, Jerzy Miller, a anuntat joi ca, "din pacate", doua tari "si-au incalcat promisiunile" si au blocat consensul in Consiliul JAI pe tema aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, insa oficialul polonez a indemnat, totusi, la optimism.

#aderare romania schengen, #romania, #schengen , #stiri Teodor Baconschi