Baconschi: Intelegem, dar nu aprobam decizia Spaniei de a restrictiona accesul romanilor

Joi, 11 August 2011, ora 13:52
1117 citiri
Baconschi: Intelegem, dar nu aprobam decizia Spaniei de a restrictiona accesul romanilor

Decizia Spaniei de a restrictiona accesul romanilor pe piata muncii poate fi inteleasa de uatoritatile romane, chiar daca nu este si aprobata, a precizat ministru de externe Teodor Baconschi, informeaza NewsIn.

Intrebat despre decizia unor tari membre UE de a restrictiona accesul muncitorilor romani pe piata muncii, ministrul de externe, Teodor Baconschi, a explicat ca perioada de tranzitie, conform Tratatului de aderare, se incheie oricum in 2014.

Intre timp, accesul pe piata muncii a statelor membre este fie complet liberalizat, fie partial restrans. Acum, pornind de la situatia interna a fiecarui stat, putem intelege, chiar daca nu aprobam, decizia de a restrange poate si mai mult aceasta arie de profesiuni unde mana de lucru din alte state membre este admisa", a aratat ministrul de externe.

In contextul in care Spania a invocat pentru prima oara clauza de salvgardare din Tratatul de aderare a Romaniei la UE privitoare la piata muncii si a reintrodus restrictii pentru romani, ministrul Teodor Baconschi a tinut sa spuna ca apreciaza transparenta autoritatilor spaniole. "Ne-au anuntat, nu au luat decizia pe ascuns, brusc", a spus seful diplomatiei, care a reamintit ca decizia Madridului este o masura temporara, care nu-i afecteaza pe muncitorii romani deja prezenti in Spania.

Seful diplomatiei a promis ca guvernele roman si spaniol "vor conlucra pentru a minimiza impactul acestei decizii" si a mentionat ca se va deschide un call center pentru muncitorii romani din Spania, care vor fi astfel informati corect asupra a ce se poate si ce nu.

"Daca situatia economica a Spaniei se va ameliora, daca rata somajului situata foarte sus - la 20%, se va diminua, exista vointa politica de ambele parti pentru a reintroduce un regim mai flexibil", a asigurat ministrul de externe in interviul pentru NewsIn. "Dar tinem ca implementarea acestei hotarari sa respecte intocmai toate procedurile europene", a adaugat Teodor Baconschi.

Comisia Europeana a aprobat joi cererea Spaniei de a restrictiona piata fortei de munca pentru lucratorii romani pana la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbari grave pe piata fortei de munca.

Mai multe românce în funcții de conducere, dar rata de ocupare rămâne sub media UE. Evoluția în ultimii 20 de ani INFOGRAFIC
Mai multe românce în funcții de conducere, dar rata de ocupare rămâne sub media UE. Evoluția în ultimii 20 de ani INFOGRAFIC
Evoluția femeilor pe piața muncii din România în ultimii 20 de ani arată o tendința crescătoare cu privire la funcțiile de conducere, însă rata de ocupare a femeilor față de bărbați...
#acces romani spania, #piata muncii spania, #restrictie acces romani spania, #piata muncii, #teodor baconschi , #stiri Teodor Baconschi