Baconschi, la Bruxelles: Romania este pregatita pentru Schengen

Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 23:19
995 citiri
Baconschi, la Bruxelles: Romania este pregatita pentru Schengen

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a prezentat, luni, la CAG, dosarele prioritare ale Romaniei pe parcursul acestei presedintii - aderarea la Schengen, adoptarea Strategiei Dunarii, incluziunea romilor, extinderea UE sau Parteneriatul Estic, informeaza MAE citat de Mediafax. 

"In ce ne priveste, impreuna cu alti reprezentanti ai statelor membre, nu numai Bulgaria, dar si Cehia bunaoara, am readus in discutie si importanta de a obtine o decizie cu privire la calendarul aderarii, extinderii spatiului Schengen, pe durata presedintiei ungare.

Asa cum a rezultat din adoptarea raportului final de evaluare, suntem pregatiti sa ne asumam aceasta responsabilitate", a explicat seful diplomatiei romane, potrivit unui comunicat MAE.

Ministrul roman de Externe a aratat ca, in perioada urmatoare, eforturile UE ar trebui sa se concentreze asupra incluziunii sociale a romilor, cu respectarea, in acelasi timp, a drepturilor de care se bucura, inclusiv dreptul la libera circulatie.

Un ultim punct pe agenda CAG l-a reprezentat calendarul de lucru pentru adoptarea la Consiliul European din iunie a Strategiei UE pentru regiunea Dunarii, care se numara printre prioritatile cheie ale presedintiei ungare.

Ministrul Baconschi a aratat ca dezvoltarea regiunii Dunarii, prin proiecte concrete, in care sa fie implicate companiile, autoritatile locale sau mediul universitar reprezinta o prioritate pentru Romania.

Baconschi a exprimat disponibilitatea partii romane de a coordona, impreuna cu partenerii din Austria, Bulgaria si Ungaria, navigatia pe apele interioare, managementul riscurilor si , de asemenea, cultura si turismul.

"Nu e vorba doar de cele aproape 100 de miliarde care vor fi alocate proiectelor de infrastructura, mediu, dezvoltare regionala, cooperare transfrontaliera, turism, schimburi culturale - ci si de un experiment nou.

Acela de a decupa o macro-regiune danubiana, prin colaborare cu state membre, candidate sau non-membre, ceea ce sporeste interesul politic al implementarii acestei strategii", a explicat ministrul Baconschi.

Ministerul de Externe precizeaza ca printre subiectele abordate de seful diplomatiei la Consiliul Afaceri Generale de la Bruxelles figureaza si securitatea energetica.

"Am exprimat in numele Romaniei urmatoarele pozitii: ne dorim un nivel de ambitii cat mai ridicat cu privire la noile politici energetice ale Uniunii, vrem sa lucram pentru functionarea unei piete interne a energiei, pentru cresterea eficientei energetice si intarirea Uniunii Europene in dialogul cu furnizorii cheie si cu tarile de tranzit", a declarat Baconschi.

Ministrul a mentionat preocuparea pentru combaterea "saraciei energetice" la nivelul consumatorilor vulnerabili si a reiterat importanta asigurarii interconectarilor si cu tarile din vecinatatea europeana, pentru realizarea securitatii energetice a UE.

Ministrul Baconschi a sustinut acordarea de finantare publica proiectelor strategice, de interes european, care nu sunt insa validate de piata. MAE precizeaza ca in cadrul reuniunii, ministrii de externe au avut si un prim schimb de opinii cu privire la programul de lucru si prioritatile mandatului presedintiei ungare a Consiliului UE in primul semestru al anului 2011. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ministru teodor baconschi, #spatiul schengen, #aderare , #stiri Teodor Baconschi