Baconschi: Raportul Romaniei, vazut pozitiv de catre Franta si Germania

Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 23:37
1000 citiri
Baconschi: Raportul Romaniei, vazut pozitiv de catre Franta si Germania

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat ca Franta, Germania si Finlanda au avut obiectii de fond, vineri, in grupul Sch-Eval, in ceea ce priveste raportul Bulgariei, in timp ce, in cazul Romaniei, raportul este pozitiv "de la A la Z", scrie Mediafax.

"Acum doua zile a fost prezentat in Consiliu raportul ultim al Grupului Sch-Eval pentru Romania si Bulgaria. Lucrurile stau destul de clar. In ceea ce priveste Bulgaria, cu care suntem in pachet, Franta, Germania si Finlanda au formulat rezerve de fond cu privire la pregatirea pe frontiera terestra si cu privire la raportul SIS-SIRENE, deci procesarea datelor in Sistemul Schengen. Si s-a propus o noua misiune de reevaluare pe care tara vecina a acceptat-o si care va avea loc probabil la mijlocul lunii martie", a spus Baconschi.

El a adaugat ca, in ceea ce priveste Romania, raportul este unul complet pozitiv, iar Franta a cerut doar timp pentru a-l examina. "In ceea ce priveste Romania, raportul este pozitiv de la A la Z, numai ca, fiind prezentat de expertii Sch-eval in Consiliu, Franta a formulat o rezerva de examinare. Deci, cu alte cuvinte, a spus: «Vrem sa citim raportul in detaliu si sa aprofundam aceasta analiza, dupa care vom reveni cu eventuale intrebari».

Deci, este o procedura tehnica. Ea va dura probabil pana in jurul datei de 21 ianuarie. Pe 28 ianuarie va avea loc o noua reuniune a Grupului Sch-eval. Insa este imbucurator faptul ca s-a confirmat cu aceasta ocazie ceea ce anticipam, si anume ca totalitatea celor 7 misiuni de evaluare pe teren a dus la concluzii pozitive, si anume ca Romania este pregatita sa-si asume aceasta responsabilitate", a explicat ministrul.

Ministrul s-a declarat increzator ca "vecinii bulgari" vor recupera intarzierile pe care le au si vor obtine "o nota buna la reevaluarea din martie".

"Principiul evaluarii pe baza meritelor individuale ale fiecarei tari se pastreaza in principiu.

Noi speram ca PE sa emita un aviz pozitiv majoritar si avem mesaje incurajatoare in acest sens. Si, ulterior, sigur ca tot in cadrul Consiliului JAI va fi pregatita decizia politica din Consiliul european. Insa ne miscam in interiorul unui calendar realizabil pe durata presedintiei ungare", a comentat Baconschi.

Ministrul a amintit ca Romania a investit un miliard de euro in securizarea frontierelor.

"Oricat am fi de sportivi in metaforele noastre, nu trebuie sa evaluam lucrurile in termeni de infrangere si victorie. Este un proces, o obligatie asumata prin tratat si recunoscuta legal de toate statele membre care au ratificat Tratatul de aderare al Romaniei. Ne-am propus un termen ca sa ajungem in Spatiul Schengen, trebuia sa indeplinim o seama de criterii tehnice deosebit de complexe.

Am facut o investitie masiva, care se apropie de 1 miliard de euro, in securizarea frontierelor maritime, terestre si aeriene ale Romaniei, in modernizarea retelei consulare, in adaptarea inclusiv legislativa si totodata conectarea noastra la Sistemul de Informatii Schengen, care s-a si produs in noiembrie anul trecut.

La capatul acestui efort urmeaza, asa cum se intampla in UE, derularea unor proceduri care pregatesc decizia politica, prin consens, in Consiliul European, cu privire la ridicarea controlului de la frontierele respective, odata cu extinderea Spatiului Schengen", a explicat ministrul Teodor Baconschi.

Reprezentantul Frantei din grupul de lucru Schengen (Sch-Eval) a cerut, vineri, in cadrul sedintei de la Bruxelles, "un timp suplimentar pentru studierea raportului" privind Romania, procedura de adoptare a documentului urmand sa fie continuata, a informat Ministerul Administratiei si Internelor.

Bulgaria si Romania nu sunt pregatite sa adere la spatiul Schengen, au confirmat rapoartele expertilor independenti prezentate vineri statelor membre ale Uniunii Europene, a declarat o sursa diplomatica europeana.

Trei rapoarte au fost discutate de reprezentantii statelor membre in cursul unei reuniuni la Bruxelles, iar concluziile arata ca cele doua tari nu sunt inca pregatite sa se racordeze la sistemul de informatii Schengen (SIS) si ca Bulgaria are in continuare probleme in ceea ce priveste asigurarea securitatii frontierei sale cu Turcia.

Acest ultim punct a fost recunoscut de Bulgaria, care s-a angajat sa "remedieze situatia", a precizat sursa citata.

O noua misiune a expertilor mandatati de statele UE va fi necesara in cele doua tari, pentru a verifica daca au fost realizate progrese.

Presedintia ungara a Uniunii Europene si-a reafirmat vineri sprijinul pentru intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen de libera circulatie a persoanelor, in conditiile in care Franta si Germania si-au exprimat recent rezervele.

Presedintele Traian Basescu afirma, in 6 ianuarie ca problema nu este amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, ci abuzul, crearea unui precedent in care unele state se folosesc de dreptul de veto, desi statele candidate isi respecta toate obligatiile. El spunea ca sunt state care invoca alte motive pentru a bloca aderarea la Schengen, folosindu-se de dreptul de veto. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Dezinformarea în creștere din Europa Centrală și de Est amenință să deraieze progresul unui mod de transport mai sustenabil. Noua țintă a ”fake news” devin vehiculele electrice,...
#schengen, #raport, #aderare, #frontiere, #investitie, #Baconschi , #stiri Teodor Baconschi