Baconschi: Realizarea sau nerealizarea autostrazii inelare va arata eficienta OCEMN

Joi, 17 Martie 2011, ora 21:52
2156 citiri
Baconschi: Realizarea sau nerealizarea autostrazii inelare va arata eficienta OCEMN

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, ca realizarea sau nerealizarea proiectului privind autostrada inelara in jurul Marii Negre va da masura eficientei OCEMN, el adaugand, intrebat despre stadiul lucrarilor partii romane, ca portiunea Bucuresti-Constanta este deja executata, informeaza Mediafax.

Baconschi a participat la o dezbatere pe tema OCEMN - organizatie a carei presedintie este asigurata de Romania - unde a fost intrebat de un diplomat coreean in ce stadiu se afla partea romana cu lucrarile la portiunea sa din proiectul OCEMN de construire a unei autostrazi care sa faca legatura intre porturile de la Marea Neagra.

"Fiecare stat de pe litoralul pontic are mai mult sau mai putin cate o bucata de autostrada. Turcia si-a facut tema, Federatia Rusia este acum «officialy committed» in aceasta directie. Avem si noi o bucata … Ma rog, Bucuresti -Marea Neagra este deja totusi executata. Nu e vorba de o autostrada perfect circulara, ci de interconectare. Indiferent care e desenul ei, sa putem circula dintr-o tara in alta cu aceeasi viteza", a raspuns Baconschi.

Anterior, referindu-se la autostrada inelara, Baconschi a spus ca realizarea sau nerealizarea acestui proiect va da masura eficientei OCEMN. "Ar trebui sa intram, dupa 20 de ani, in alti 20 de ani in care nivelul de ambitie al organizatiei sa creasca.

Si avem din acest punct de vedere un prim proiect care este inelul de autostrada care o sa lege toate porturile de la Marea Neagra. Si mi se pare ca realizarea sau nerealizarea acestui proiect va da si masura eficacitatii politice a OCEMN"», a spus Baconschi.

El a spus ca in cazul Marii Negre, ca si in cel al Dunarii, se poate vorbi "de momente faste si nefaste".

"Tocmai datorita limitelor sale, OCEMN este indispensabil. Cred ca este o chestiune de bun simt sa admitem ca statele din jurul Marii Negre au interesul de a se apropia", a spus Baconschi.

El a adaugat ca, din perspectiva sa, presedintia OCEMN asumata de Romania este un bun prilej de bilant cu atat mai mult cu cat in 2012 se implinesc 20 de ani de la infiintarea organizatiei. "Va trebui sa tragem linie, sa vedem ce am facut si ce nu am facut, ce nu am reusit si, in acelasi timp, ce vrem cu adevarat sa facem din aceasta platforma regionala", a apreciat Baconschi.

"Cred ca putem sa intram intr-o etapa mai ambitioasa. Iata de pilda importanta unei organizatii este reflectata si de bugetul ei. In cazul OCEMN nivelul modest al pozitiei politice legata de soarta acestei organizatii se traduce si printr-un buget insuficient", a spus Baconschi.

De altfel, referindu-se la bugetul OCEMN, ministrul a subliniat ca acesta este suficient doar pentru "a tine in priza un minimum de institutii colaterale".

#porturi marea neagra, #autostrada, #baconski, #autostrada inelara, #bucuresti-constanta , #stiri Teodor Baconschi