Criza financiara, pe agenda trilateralei Romania-Grecia-Bulgaria

Vineri, 21 Mai 2010, ora 09:18
1416 citiri
Criza financiara, pe agenda trilateralei Romania-Grecia-Bulgaria

Delegatii de la Sofia si Atena participa vineri la Bucuresti la cea de-a saptea reuniune a formatului de cooperare trilaterala Bulgaria-Grecia-Romania, organizata la initiativa tarii noastre, pe agenda convorbirilor aflandu-se si criza financiara internationala, informeaza MAE intr-un comunicat preluat de NewsIn.

Partea romana va sublinia necesitatea coordonarii si intensificarii cooperarii intre cele trei state pentru gasirea unor solutii comune pentru limitarea efectelor crizei economice internationale, arata un comunicat MAE.

Delegatia Romaniei va fi condusa de ministrul de externe Teodor Baconschi, iar Bulgaria si Grecia vor fi reprezentate de seful diplomatiei de la Sofia, Nikolai Mladenov, respectiv ministrul supleant elen al afacerilor externe, Dimitris Droutsas.

Dupa izbucnirea crizei din Grecia, unii analisti estimau ca exista un risc mare de "contaminare" al unor economii deja fragilizate precum cea a Romaniei si Bulgariei, unde companiile grecesti sunt bine reprezentate.

Bancile elene controleaza circa 15% din piata bancara romaneasca, fata de 28% in Bulgaria.

Capital Economics estima in aprilie ca Bulgaria, Romania si Ungaria sunt tarile europene ale caror piete financiare au cea mai mare expunere la criza din Grecia.

La inceputul lunii martie, ministrul Teodor Baconschi a mers intr-o vizita oficiala Grecia, unde a avut o intrevedere cu premierul si ministrul de externe, Georgios Papandreou, si convorbiri cu ministrul supleant al afacerilor externe, Dimitris Droutsas.

Cu aceasta ocazie, Baconschi, a transmis "un mesaj de sustinere politica pentru eforturile Greciei de redresare economica", subliniind increderea in reusita masurilor asumate de Guvernul elen prin Planul de Stabilitate si Dezvoltare.

Potrivit MAE, agenda convorbirilor din cadrul trilateralei de vineri va mai cuprinde subiecte de interes comun pentru cele trei state, printre care perspectiva europeana a statelor din Balcanii de Vest, cooperarea in regiunea extinsa a Marii Negre in contextul Sinergiei Marii Negre, elemente de actualitate de pe agenda europeana.

Seful diplomatiei romane va reitera disponibilitatea tarii noastre de a sprijini, in continuare, statele din Balcanii de Vest, in vederea implementarii standardelor europene si va sublinia necesitatea efectuarii de catre cele trei state a unor demersuri comune, inclusiv la Bruxelles, astfel incat procesul de extindere sa nu fie incetinit.

Cei trei ministri vor aborda necesitatea promovarii de proiecte concrete in cadrul Sinergiei Marii Negre si vor examina posibile actiuni comune pentru intensificarea cooperarii regionale in zona extinsa a Marii Negre, adauga comunicatul Ministerului de Externe.

In decembrie 2007, inainte cu cateva saptamani de declararea independentei Kosovo, a avut loc o trilaterala Grecia-Romania-Bulgaria la Atena.

Ministrul roman de externe de atunci, Adrian Cioroianu, s-a intalnit cu omologii sai din Grecia si Bulgaria, cu care a discutat despre Kosovo, aderarea la UE a tarilor din Balcanii de Vest si despre cooperare regionala.

Iulian Chifu, director al Istitutului pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning (Romania), considera ca "trilaterala este un instrument util, aducand o plusvaloare de intelepciune in modul de a vedea lucrurile".

In iunie 2008, fostul presedinte ucrainean Viktor Iuscenko spunea ca vrea sa relanseze un dialog trilateral Kiev-Chisinau-Bucuresti.

"Ucraina este pregatita sa reia reuniunile trilateralei Romania - Ucraina - Republica Moldova, intrucat este un format folositor, care trebuie exploatat", declara pentru NewsIn si ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Markian Kulik.

Perspectiva s-a indepartat insa, odata cu evenimentele postelectorale din Republica Moldova din aprilie 2009, care au determinat si o criza in relatiile dintre Bucuresti si Chisinau.

Trilaterala Romania-Ucraina-R.Moldova a fost infiintata in 1997, cand ministru de externe era Adrian Severin, dar acest format nu a fost folosit in mod coerent si nu a reusi sa isi materializeze obiectivele.

Din 1997 a mai avut loc o singura intalnire trilaterala la nivel de sefi de stat, in 1998.

Principalul obiectiv al acestei trilaterale era asigurarea unei zone de securitate si stabilitate si incurajarea relatiilor economice.

In aprilie 2009, dupa o intalnire cu omologul sau de la Budapesta, Peter Balasz, fostul sef al diplomatiei Cristian Diaconescu vorbea despre interesul comun pentru o reuniune trilaterala Romania-Ungaria-Serbia la nivelul ministrilor afacerilor externe.

Initiativa s-a concretizat in iulie anul trecut, la Timisoara, cand a avut loc cea de a patra reuniune ministeriala in format trilateral Romania-Serbia-Ungaria, unde s-a discutat despre proiecte regionale.

O alta trilaterala, Romania-Serbia-Italia, a avut loc in iunie 2009 la Belgrad.

Ideea lansarii trilateralei Romania-Serbia-Italia apartine Romaniei, cu prilejul summitului sefilor de guvern din Initiativa Central-Europeana (ICI), de la Skopje, in noiembrie 2002.

In perioada 2003-2008 au avut loc mai multe runde de consultari pe linia cooperarii in format trilateral intre aceste state.

Dupa un consiliu consultativ al MAE, in 2008, fostul presedinte Emil Constantinescu critica in termeni duri politica externa a Romaniei, aratand ca tara noastra este izolata pe plan international mai ales din lipsa de capacitate a demnitarilor romani de a stabili relatii personale cu omologii lor straini.

"Dupa cum stiti, alaturi de ministrul de externe Plesu si Severin am creat un sistem de trilaterale in jurul Romaniei care erau informale si care oferau un prilej pentru a se discuta la varf problemele de interes national.

Acestea depind de o anumita chimie a sefului statului si a ministrului de externe de a realiza anumite relatii personale, iar acest lucru s-a pierdut.

Trebuie sa spunem foarte clar ca mai ales in ultimii trei ani acest lcuru s-a pierdut", constata Constantinescu. 

#criza, # financiara, # romania, # grecia, # bulgaria , #stiri Teodor Baconschi