Cum ar putea fi resimtit dezastrul nuclear pe teritoriul din Romania

Vineri, 18 Martie 2011, ora 22:51
1632 citiri
Cum ar putea fi resimtit dezastrul nuclear pe teritoriul din Romania

Din analizele facute pana in prezent de experti ai institutiilor cu atributii in domeniu, pe teritoriul Romaniei nu pot exista niciun fel de consecinte radiologice pentru populatie sau mediu, in urma evenimentelor din ultima saptamana din Japonia, informeaza IGSU, potrivit Mediafax. 

Aceste aspecte au fost discutate, vineri, la sediul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), in cadrul unei intalniri la nivel de experti ai structurilor din Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, cu responsabilitati in caz de accident nuclear si urgenta radiologica, anume Ministerul Administratiei si Internelor, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), Ministerul Sanatatii, Ministerul Mediului si Padurilor, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii Nationale, Centrul de Situatii al Guvernului,

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive, se arata intr-un comunicat de presa al IGSU.

Reprezentantii CNCAN au informat celelalte institutii privind evolutia accidentului nuclear de la centrala nuclearo-electrica Fukushima-Daiichi.

Din analizele facute a rezultat ca, pentru teritoriul Romaniei, nu pot exista niciun fel de consecinte radiologice la nivelul populatiei si al mediului inconjurator, ca urmare a situatiei din Japonia.

De asemenea, IGSU a prezentat o informare privind masurile luate de autoritatile japoneze si fortele de raspuns, subliniindu-se totodata responsabilitatile si atributiile stabilite la nivelul autoritatilor romane in gestionarea unor evenimente similare.

Cu aceasta ocazie, s-a actualizat lista capabilitatilor ce pot fi folosite intr-o astfel de situatie. Expertii au revizuit si fluxul de informatii si date ce trebuiesc comunicate institutiilor cu responsabilitati in domeniul masurilor de protectie si interventie.

In cadrul reuniunii, s-a hotarat ca relatia cu mass-media sa fie asigurata prin CNCAN, celelalte institutii fiind abilitate sa furnizeze informatii din domeniul pe care il gestioneaza.

Fiecare institutie stie ce are de facut in cazul unor evenimente similare celor petrecute in Japonia, existand planuri de interventie prestabilite si verificari periodice ale acestora, desi din informatiile existente nu exista niciun risc pentru Romania, anunta joi IGSU.

Purtatorul de cuvant al IGSU, Alin Maghiar, a subliniat ca, din informatiile existente, nu exista niciun risc sa se petreaca in Romania evenimente similare sau ca tara noastra sa fie afectata de cele petrecute in Japonia.

Alin Maghiar a mai spus ca, pe langa verificarile periodice, au loc exercitii de interventie in situatii de urgenta, ultimul in domeniul radiologic fiind "Axiopolis", care a avut loc in 2009.

In cadrul exercitiului s-a simulat o situatie in care ar avea loc un dezastru la centrala de la Cernavoda.

Totodata, Maghiar a precizat ca si angajatii folositi in situatii de urgenta sunt verificati in mod periodic. Ministrul Administratiei si Internelor,

Traian Igas, a declarat, joi, ca Romania trebuie sa evalueze ce este de facut in cazul unor evenimente similare celor petrecute in Japonia, exprimandu-si, totodata, increderea ca IGSU este pregatit sa faca fata "provocarilor".

Igas a fost intrebat, intr-o conferinta de presa desfasurata la Arad, daca IGSU este pregatit sa intervina in cazul aparitiei unui nor radioactiv. "Sa speram ca nu se va ajunge aici, sa avem probleme de o asemenea natura.

Sigur ca noi suntem intr-un moment in care trebuie sa evaluam corect ce ar trebui sa facem in conditiile in care se va intampla in Romania ce se intampla in Japonia. IGSU este o structura bine inchegata si structurata, sunt convins ca si de aceasta data va face fata provocarilor, ca si pana acum", a declarat Igas.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a cerut public, joi, CNCAN sa constituie o celula de criza si sa prezinte evaluari la interval de 12 ore, el precizand ca a facut astfel de cereri si telefonic si pe fax.

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca radiatiile de la reactoarele nucleare din Japonia prezinta risc scazut pentru sanatate, dar situatia se poate schimba daca vor avea loc incidente si la alte centrale, arata Institutul de Sanatate Publica Bucuresti intr-o informare transmisa MS.

"Efectele asupra sanatatii din cauza radiatiilor vor depinde de nivelul expunerii, iar aceasta este la randul ei dependenta de nivelul de radiatii emis de reactor, conditiile meteorologice, respectiv vantul si ploaia din timpul exploziei, distanta fata de centrale si perioada de timp petrecuta in zonele calamitate", spuneau expertii ISP in documentul citat.

Totodata, acestia mentionau ca, desi in urma evenimentelor din Japonia s-a inregistrat o crestere a nivelului reactivitatii in zona limitrofa centralei nucleare Fukushima, aceasta poate constitui un pericol doar pentru populatia aflata in zonele adiacente centralei, iar acolo au fost deja luate masuri de protectie.

Specialistii ISP considera ca pentru populatia Romaniei in prezent nu exista niciun risc pentru sanatate, ei apreciind, totodata, ca este improbabil ca un astfel de risc sa apara in urmatoarea perioada deoarece nivelul de radioactivitate in conditiile distantei mari, de peste 9.000 de kilometri, si de diluatie a contaminantilor in atmosfera, coroborat cu dezintegrarea produsilor de fusiune de viata scurta, nu previzioneaza depasirea nivelurilor de interventie stipulate in legislatie.

Organizarea si conducerea activitatilor de interventie in caz de urgenta radiologica se asigura de catre Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, din Centrul de Accident Nuclear si Urgenta Radiologica, in colaborare cu comitetele judetene pentru situatii de urgenta.

Centrala Fukushima 1, situata in zona afectata de cutremurul si valul seismic din 11 martie, numara sase reactoare, a caror stare actuala este considerata foarte instabila si periculoasa, existand riscul unui accident nuclear major.

Cutremurul care a afectat, in urma cu o saptamana, nord-estul Japoniei a fost cel mai puternic seism inregistrat vreodata in acest arhipelag, avand magnitudinea de 9 potrivit institutului american de geofizica (USGS).

Cutremurul a provocat valuri tsunami si a fost urmat de replici seismice puternice. Seismul care a avut loc in 11 martie 2011 este al patrulea cel mai puternic din lume, din 1900 si pana in prezent. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dezastru, #japonia, #cutremur, #tsunami, #pericol nuclear , #stiri Teodor Baconschi