Investitorii israelieni, interesati sa-si extinda afacerile in Romania

Marti, 01 Martie 2011, ora 18:30
1559 citiri
Investitorii israelieni, interesati sa-si extinda afacerile in Romania

Investitorii israelieni sunt interesati sa-si extinda afacerile in Romania, inclusiv in domeniul apararii, a declarat marti, pentru NewsIn, ministrul de externe, Teodor Baconschi, la finalul unei vizite de doua zile in Israel si la Autoritatea Palestiniana, conform NewsIn.

Seful diplomatiei romane a explicat pentru NewsIn ca majoritatea oamenilor de afaceri din Israel cu care s-a intalnit luni s-au aratat multumiti de evolutia afacerilor lor in Romania.

"Multi dintre ei au, inclusiv in domeniul industriei alimentare, dar si in domeniul apararii, planuri de extindere a propriei prezente", a declarat ministrul Teodor Baconschi.

El a adaugat ca a fost stabilit un culoar de comunicare prin care sa poata fi transmise ministerelor de resort din Guvernul roman toate semnalele comunitatii de afaceri din Israel.

Cooperarea dintre Romania si Israel in domeniul apararii a fost consolidata in vara anului trecut, Israelul cautand teren de antrenament aerian, dupa ce a fost exclus de la exercitii militare comune in Turcia, in urma disputei cu Ankara privind convoiul international cu ajutoare pentru Fasia Gaza.

In ceea ce priveste vizita in Israel si la Autoritatea Palestiniana, ministrul Teodor Baconschi a declarat pentru NewsIn ca si-a facut o impresie la fata locului atat despre situatia interna a celor doi parteneri importanti ai Romaniei, cat si despre evolutiile regionale.

In vizita din Israel, ministrul Teodor Baconschi a avut intalniri cu omologul sau israelian, Avigdor Liebereman, cu premierul Benjamin Netanyahu, cu alti oficiali, dar si cu oameni de afaceri israelieni prezenti pe piata romaneasca.

Ministrul roman de externe a adaugat ca partea romana pregateste o prima runda de consultari interguvernamentale in acest an, probabil in Israel, cu o serie de proiecte concrete, mai ales acolo unde israelienii detin o expertiza recunoscuta mondial - energie curata, agricultura, turism, IT sau managementul reruselor de apa.

"Avem o relatie bilaterala extrem de solida, am semnat si un acord in domeniul securitatii sociale - o veste buna pentru muncitorii romani care au lucrat in Israel in ultimii ani - si, totodata, am avut consultari aprofundate cu privire la scenariile pe care am putea miza in continuare in interiorul lumii arabe", a declarat ministrul de externe.

Intrebat despre starea de spirit a interlocutorilor din Israel si de la Autoritatea Palestiniana, in contextul evolutiilor din lumea araba, ministrul Teodor Baconschi a apreciat ca "asteptarea optimista" este directionata spre instalarea unor guverne mai transparente, mai democratice, pe construirea unui alt tip de regim politic in ansamblul lumii arabe.

"Exista bineinteles si temerea ca forte politice extremiste ar putea sa se instaleze in vidul de putere creat prin recentele miscari revolutionare din cateva state arabe", a afirmat seful diplomatiei romane.

El a adaugat ca ramane de vazut in ce masura UE va fi in stare sa-si conditioneze asistenta economica de aparitia unor regimuri ceva mai democratice, considerand ca acesta este o "preconditie necesara pentru ca in viitor Politica de Vecinatate a UE sa poata fi predictibila".

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#investitori israelieni, #afaceri, #domeniul apararii , #stiri Teodor Baconschi