Investitorii sauditi, asteptati in Romania

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 16:17
1467 citiri
Investitorii sauditi, asteptati in Romania

Romania doreste mai multe investitii saudite in economia romaneasca, a declarat marti ministrul de externe Teodor Baconschi, care a subliniat interesul Romaniei pentru atragerea investitorilor din regiunea Golfului, indeosebi din Arabia Saudita, potrivit NewsIn.

Aflat in vizita in Arabia Saudita, ministrul Teodor Baconschi s-a intalnit marti cu omologul sau saudit, printul Saud Al Faisal. Potrivit MAE, intalnirea dintre cei doi oficiali are o semnificatie aparte in cooperarea bilaterala romano - saudita, fiind prima vizita a unui ministru roman de externe in Regatul Arabiei Saudite.

Ministrul Teodor Baconschi a subliniat interesul Romaniei pentru atragerea investitorilor din regiunea Golfului, indeosebi din Arabia Saudita: "Ne dorim mult mai multe investitii saudite in economia romaneasca, potentialul Romaniei fiind prezentat in cadrul Forumului Economic Romania - Consiliul de Cooperare al Golfului, desfasurat la Bucuresti in luna martie", a subliniat ministrul Baconschi.

"Este o vizita care va deschide noi perspective atat in ceea ce priveste cooperarea economica, cat si in dialogul politic", a adaugat ministrul roman de externe.

Romania a gazduit la inceputul lunii martie, in premiera, un forum economic cu statele din Consiliul de Cooperare din zona Golfului (CCG), o premiera in sud-estul Europei. CCG este o uniune politica si economica a sase state arabe din Golful Persic, ce are cu precadere obiective economice si sociale. Creat la 25 mai 1981, din CCG fac parte Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite.

Iranul si Irakul, desi au iesire la Golf, nu fac parte din organizatie, fiind excluse, iar Yemenul isi negociaza aderarea.

Toate aceste state, mai putin Emiratele Arabe Unite si Qatarul, s-au confruntat intr-o masura mai mica sau mai mare in ultima perioada cu miscari protestatare, caracteristice lumii arabe de la inceputul acestui an.

Analistii sunt de parere ca transformarile care au loc in prezent in lumea araba ar putea determina o reasezare si o reorientare a investitiilor si mediului de afaceri, cu atat mai mult cu cat unele dintre aceste tari sunt actori-cheie pe piata petrolului.

Totodata, intrevederea ministrului roman de externe cu omologul sau din Arabia Saudita a oferit prilejul unui schimb de opinii intr-o serie de dosare de interes comun pentru cele doua state, precum si pentru comunitatea internationala. Seful diplomatiei de la Bucuresti a subliniat importanta depasirii momentului de stagnare in procesul de pace din Orientul Mijlociu.

De asemenea, a fost facut un schimb de opinii referitor la evenimentele recente din unele state din Nordul Africii si Orientul Mijlociu. Ministrul Baconschi a subliniat disponibilitatea Romaniei de a se implica in continuare in demersurile intreprinse de comunitatea internationala in vederea stabilizarii regiunii.

In acelasi timp, dialogul direct dintre cei doi oficiali a oferit prilejul unei analize aprofundate a realizarilor in plan bilateral, inregistrate in cei 16 ani de la stabilirea contactelor diplomatice romano - saudite.

In acest context, sefii celor doua diplomatii au exprimat disponibilitatea pentru dinamizarea legaturilor in ceea ce priveste dialogul politic, cooperarea sectoriala, cu accent pe cea economica, si largirea cadrului juridic. In marja vizitei a fost semnata Conventia pentru evitarea dublei impuneri.

Ministrul Teodor Baconschi si omologul sau din Arabia Saudita si-au exprimat, de asemenea, ingrijorarea profunda cu privire la situatia din Siria, subliniind ca autoritatile de la Damasc trebuie sa puna capat violentelor care duc la pierderi de vieti omenesti si sa se angajeze in implementarea reformelor sociale promise populatiei.

Referitor la colaborarea romano - saudita in cadrul organismelor internationale, cei doi ministri au confirmat constanta si consistenta acestei cooperari.

Intalnirea ministrului Baconschi cu seful diplomatiei saudite a fost urmata de semnarea Memorandumului de Intelegere privind consultari politice bilaterale intre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei si Ministerul Afacerilor Externe al Arabiei Saudite si a Programului de Cooperare dintre Institutul Diplomatic Roman al Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei si Institutul de Studii Diplomatice al Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Arabiei Saudite.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#investitii saudite, #investitori, #arabia saudita, #regiunea golfului, #piata petrolului , #stiri Teodor Baconschi