Le Monde: "Romania face ca firmele sa plateasca pentru relatiile proaste cu Franta"

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 09:19
1794 citiri
Le Monde: "Romania face ca firmele sa plateasca pentru relatiile proaste cu Franta"

Presa de la Paris reactioneaza la stirea rezilierii contractului pe care compania franceza Colas il avea in Romania pentru proiectul tronsonului de autostrada Cernavoda-Medgidia si scrie ca "Romania face ca firmele sa plateasca pentru relatiile proaste cu Franta", dupa cum titreaza Le Monde.

Cotidianul publica in sectiunea online pentru abonati un articol sub titlul de mai sus, in prezentarea caruia spune ca "dupa ce Parisul a solicitat Comisiei Europene in decembrie 2010 sa amane aderarea Romania la spatiul Schengen, mai multe companii franceze si-au vazut contractele reziliate". Cea mai recenta asemenea reziliere este cea a contractului cu firma franceza Colas pentru construirea segmentului de autostrada Cernavoda-Medgidia.

"O stare generala de rau se stabileste in relatiile franco-romane", conchide cotidianul francez.

Ministrul francez de externe Alain Juppe sublinia, la 5 aprilie, dupa intalnirea cu Teodor Baconschi, ca relatia dintre Romania si Franta nu se reduce la Schengen si a mentionat relatiile economice si culturale franco-romane, precizand ca a facut un "tur complet" impreuna cu omologul roman al relatiei bilaterale.

"Nu avem motive sa nu ne simtim apropiati, avem motive istorice, motive foarte contemporane, motive culturale si lingvistice, pe care le cunoasteti cu totii.

Dar, de asemenea, avem si motive economice, deoarce Franta este foarte prezenta pe plan economic in Romania, fie ca este vorba despre investitii, fie despre comert. Am facut un tur complet al relatiilor noastre bilaterale, care sunt categoric bune", considera Juppe.

Presa de la Bucuresti a speculat anul trecut ca blocarea aderarii Romaniei la Schengen de catre Paris ar avea legatura cu pierderea unor contracte importante pe care firme franceze le vizau in tara noastra, cel mai des fiind invocata construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

La inceputul acestui an, la scurt timp dupa ce Franta si Germania au anuntat oficial ca blocheaza aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, presedintele Traian Basescu a mers in sedinta de guvern si a atras atentia Executivului ca este necesar sa ia in calcul o alta utilizare pentru cele 271 milioane de euro alocate continuarii programelor de securizare a frontierei, pentru achizitiile de bunuri care sa creasca mobilitatea politiei de frontiera, si a vamii avand in vedere ca data cand Romania va fi admisa in spatiul Schengen nu este clara.

"Va trebui sa privim cu retinere cheltuirea celor 271 de milioane de euro, ei pot fi indreptati catre intreprinderi mici si mijlocii si nu neaparat catre EADS (firma cu participatie franceza - n.r.), pentru a stimula intreprinderile mici si mijlocii, decat sa cheltuim fara sa stim cand Romania va putea fi admisa in spatiul Schengen", a argumentat Traian Basescu.

Ulterior, intr-un interviu, Basescu nu a dorit sa comenteze direct informatiile potrivit carora Franta ar dori blocarea accesului Romaniei in Schengen pe considerente economice si din cauza neacceptarii anumitor contracte de catre partea romana, insa presedintele a tinut sa dea asigurari ca "practicile dinainte sau din timpul Guvernului Nastase nu se vor repeta" atat timp cat el indeplineste functia de presedinte.

"Aceste practici erau - cumparam doua fregate, dam bani cat nu fac ele noi, dar ne-a primit undeva, intr-o capitala", a explicat Basescu.

Relatiile Frantei cu Romania au inceput sa se tensioneze progresiv de la inceputul anului trecut, cand, aflat in vizita in Romania, secretarul francez pentru afaceri europene Pierre Lellouche cerea Romaniei sa-si intensifice eforturile pentru integrarea romilor si pentru a descuraja emigratia lor. Polemica pe tema romilor s-a intensificat in vara, cand Lellouche a mentionat pentru prima data posibilitatea ca aderarea Romaniei la Schengen sa fie amanata. Franta, care a invocat rapoartele proaste ale CE in legatura cu lupta anticoruptie din Romanie, a raliat ulterior si alte tari, in primul rand Germania, acestei pozitii de a conditiona aderarea la Schengen de lipsa suspiciunilor de coruptie la granita.

#le monde, #firme, #relatie proasta, #relatii diplomatice, #franta , #stiri Teodor Baconschi