Pavilionul Romaniei la Shanghai a avut aproape 5,5 mil.de vizitatori

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 14:47
1526 citiri
Pavilionul Romaniei la Shanghai a avut aproape 5,5 mil.de vizitatori

Pavilionul Romaniei la expozitia mondiala de la Shanghai a primit 5.473.000 de vizitatori in cele sase luni de prezenta la evenimentul din China, in conditiile in care autoritatile romane estimau ca sapte milioane de persoane vor trece pragul standului romanesc, informeaza NewsIn.

"In cele 184 de zile de expozitie, Pavilionul Romaniei a fost vizitat de 5.473.000 de persoane. Intreaga activitate de diplomatie publica desfasurata in cadrul Pavilionului Romaniei a insemnat in primul rand o munca de echipa, dar si un efort sustinut, de a prezenta cat mai bine profilul Romaniei, la nivel mondial", a declarat comisarul general al Romaniei pentru Expo Shanghai, Ferdinand Nagy.

Mnistrul de externe, Teodor Baconschi, declara in iulie, la evenimentele organizate pentru Ziua Romaniei la expozitia de la Shanghai, ca pavilionul Romaniei avusese pana la acea data doua milioane de vizitatori, dar Romania isi propunea o tinta "de sapte milioane vizitatori in total, pana la sfarsitul targului, adica 10% din totalul celor care viziteaza Expo Shanghai in 2010".

73 de milioane de persoane au vizitat Expozitia Mondiala 2010, de la Shanghai, care s-a incheiat duminica prin parade si spectacole, a anuntat CNN.

La evenimentul care a durat sase luni au participat circa 246 de tari si organizatii internationale, ce au avut pavilioane pe o suprafata totala de peste 526 de hectare.

Construirea pavilionului Romaniei la expozitia mondiala de la Shanghai, desfasurata intre 1 mai si 31 octombrie, precum si evenimentele organizate au costat statul roman circa 19 milioane lei.

"Suma necesara construirii pavilionului Romaniei, precum si evenimentelor organizate a fost de 27 milioane lei, alocati in etape si amputati intai cu 10%, apoi cu 20%, deci scadem 30% din suma initiala (n.r. din caza reducerilor bugetare)", a afirmat Teodor Baconschi cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei la Expo 2010.

"Dupa primele evaluari pe care le-am facut, rezultatele pe care le-am obtinut confirma obiectivele pe care ni le-am propus de la inceput pentru expozitie: vizibilitate ridicata, prezenta culturala sustinuta si dezvoltarea de noi contacte in diferite domenii", considera comisarul Nagy.

El a subliniat, de asemenea, ca bilantul participarii Romaniei la Expo Shanghai 2010 nu este unul final odata cu inchiderea Expozitiei, ci Romania asteapta ca unele "ecouri ale obiectivelor sa fie atinse pe termen mediu si lung", asa cum s-a intamplat si dupa alte expozitii.

"Rezultatele participarii la Expozitia mondiala din 2005, de la Nagoya-Japonia, au aparut abia in anii urmatori", a explicat oficialul roman.

Pavilionul Romaniei a organizat duminica festivitatea care a marcat incheierea prezentei la Expozitia mondiala de la Shanghai.

Ultimul spectacol pe scena Pavilionului a fost sustinut impreuna de cele doua ansambluri folclorice - Dorna Dorului si ansamblul secuiesc Harghita.

Comisarul general pentru Expo Shanghai, Ferdinand Nagy, a premiat cu acest prilej ultimii doi vizitatori care au trecut pragul Pavilionului Romaniei - Liu Jing, 39 de ani, asistent manager, si Emily Chen, 28 de ani, inginera.

"Prin participarea la Expo Shanghai ne-am dorit sa aducem in fata publicului vizitator tot ceea ce este reprezentativ pentru Romania: cultura, traditii si obiceiuri, potentialul turistic, dar si sa contribuim la promovarea unor proiecte care sa creasca prezenta Romaniei in acest spatiu extrem de atractiv din punct de vedere cultural si economic", a declarat Ferdinand Nagy, citat de MAE.

Ministrul Teodor Baconschi spunea ca pavilionul Romaniei la Shanghai reprezinta o invitatie adresata investitorilor chinezi.

"Romania se pregateste sa isi modernizeze hidrocentralele sau sa construiasca altele noi, iar companiile chineze sunt binevenite sa participe la licitatii. Vrem sa construim sosele si autostrazi, sau facilitati industriale, expertiza sau capitalul chinez sunt, la randul lor binevenite", declara Teodor Baconschi in iulie.

China se afla "doar" pe locul 17 intre investitorii straini in Romania, insa ministrul de afaceri externe al Romaniei considera ca "exista infinit mai mult potential".

Tot ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, declara la Shanghai, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei la Expo 2010, ca pavilionul tarii noastre ar putea fi relocat intr-un centru comercial dupa incheierea expozitiei.

"Sunt angajate negocieri cu autoritatile chineze pentru a demonta si a remonta acest bol (n.r.- pavilionul Romaniei are forma de "mar verde" de sticla) intr-un alt centru comercial al Chinei, pentru a comercializa produse romanesti si pentru a promova cultura romaneasca", a afirmat Teodor Baconschi.

In cele sase luni de functionare, pavilionul Romaniei a fost vizitat, dintre demnitarii straini, de sefa diplomatiei UE, Catherine Ashton, de premierul moldovean Vlad Filat, precum si de oficiali chinezi.

Pavilionul a primit din partea organizatorilor un premiu de excelenta pentru contributia echipei Romaniei, ca tara participanta, la reusita Expo Shanghai 2010, per ansamblu.

Premiul a fost atribuit acelor pavilioane care prin conceptul de participare au raspuns cel mai bine tematicii expozitiei mondiale - "Un oras mai bun, o viata mai buna".

"Expozitiile mondiale sunt prin natura lor adevarate platforme de prezentare a specificului fiecarei tari, a istoriei nationale, a dezvoltarilor stiintifice si tehnologice, si mai ales de interactiune umana. Prezenta la un eveniment de o asemenea anvergura este nu doar o oportunitate de promovare, ci mai ales o necesitate", a precizat Ferdinand Nagy, Comisarul General pentru EXPO 2010 Shanghai.

Derulata sub genericul "Un oras mai bun, o viata mai buna", Expo Shanghai a fost prima expozitie mondiala avand ca tematica dezvoltarea urbana si relatia dintre oras si stilul de viata si mediul inconjurator.

Urmatoarea expozitie mondiala va avea loc in 2015 la Milano, Italia.

Pavilionul Romaniei la Shanghai, in cifre Timp de sase luni, echipa Romaniei si-a propus ca, prin activitatile organizate, pavilionul Romaniei - Greenopolis, megalipolisul verde - sa ocupe un loc distinctiv in preferintele vizitatorilor.

Prezenta Romaniei la Expo Shanghai in cifre:

- 5.473.000 de vizitatori in cele 190 de zile (184 de zile de expozitie si 6 zile de pre-opening);

- 5.500 de spectacole interactive sustinute pe scena pavilionului;

- 12 ore pe zi de spectacole artistice zilnice;

- Peste 400 de artisti romani pe scena Greenopolis;

- Peste 70 de artisti din diferite tari au concertat pe scena pavilionului;

- Prezentarea a 6 expozitii de arta;

- Opt spectacole live sustinute in site-ul EXPO si patru spectacole in afara expozitiei;

- Peste 600 de delegatii dintre care 250 delegatii oficiale au vizitat Pavilionul Romaniei;

- In cadrul celor sapte evenimente de promovare a relatiilor comerciale romano-chineze au fost organizate opt actiuni de promovare economica si comerciala dintre care: cinci mini expozitii specializate pe produse (expozitie in domeniului vinurilor, expozitie in domeniul aeronauticii, saptamana modei romanesti, expozitie generala cu ocazia "Zilei Nationale a Romaniei la EXPO 2010", expozitie de produse si servicii IT), un forum al investitorilor si doua misiuni economice tematice (energie si infrastructura, promovarea vinului romanesc, echipamente si produse agroalimentare).

La nivelul acoperirii mediatice in cele sase luni de expozitie, site-ul Pavilionului ( http://www.romaniaexpo2010.ro/home ) a fost vizitat de 291.110 de vizitatori, iar evenimentele organizate au beneficiat de o acoperire mediatica semnificativa in cadrul expozitiei (peste 150 de articole si interviuri). 

#pavilion, #shanghai, #vizitatori , #stiri Teodor Baconschi