Republica Moldova negociaza pentru includerea in proiectul AGRI

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 15:58
1203 citiri
Republica Moldova negociaza pentru includerea in proiectul AGRI

Premierul Vlad Filat spune ca au loc negocieri pentru includerea R. Moldova in proiectul AGRI, o decizie in acest sens este asteptata dupa sfarsitul lunii noiembrie, cand se incheie evaluarea tehnica. 

"Am vorbit cu Traian Basescu sa gasim o formula in care sa participe si R. Moldova, sa devina AGRI-M. Pana la sfarsitul lunii noiembrie are loc o evaluare tehnica, dupa care se vor lua decizii", a declarat premierul Vlad Filat intr-o intalnire cu presa la summitul Parteneriatului Estic care a avut loc saptamana trecuta la Varsovia, relateaza UNIMEDIA, citat de NewsIn.

Proiectul AGRI, ce presupune constructia a doua terminale de gaz natural lichefiat de catre Romania, Georgia si Azerbaidjan, are ca obiectiv diversificarea surselor de aprovizionare si rutelor de transport energetic, fiind complementar Nabucco, in cadrul Coridorului Sudic.

AGRI isi propune sa conecteze furnizorii de gaze naturale din regiunea Marii Caspice cu piata europeana.

Proiectul ar putea costa 1,2 miliarde euro, pentru o capacitate proiectata de 2 miliarde mc gaze, 2,8 miliarde euro, pentru 5 miliarde mc, si 4,5 miliarde euro pentru o capacitate de 8 miliarde mc, potrivit datelor prezentate de Ministerul Economiei.

Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, isi exprima speranta, anul trecut, ca proiectul de interconectare Azerbaidjan-Georgia-Romania-Ungaria va putea aproviziona cu gaz si Republica Moldova sau alte state interesate din zona.

De altfel, si luna trecuta, ministrul Teodor Baconschi le-a spus diplomatilor romani ca pentru Romania reprezinta o prioritate convingerea partenerilor europeni de avantajele conectarii zonei Marii Negre si a statelor din Comunitatea Energetica, in primul rand a Republicii Moldova, la politicile energetice ale Uniunii.

In prezent, R. Moldova este dependenta de gazul importat din Federatia Rusa de la concernul Gazprom.

Pe de alta parte, premierul Vlad Filat le-a spus jurnalistilor la summitul Parteneriatului Estic ca R. Moldova se va conecta pana la sfarsitul anului 2012 la reteaua de gaz romaneasca.

"Catre sfarsitul anului 2012 este planificata conectarea R. Moldova la reteaua de gaz romaneasca. Nu pot spune nimic despre pret deocamdata. Ceea ce trebuie sa inteleaga oamenii simpli este ca din 2013 vom avea furnizori de alternativa. Vom fi in starea in care sa putem primi gaz permanent, dar nu in dependenta de situatia politica din tara", a spus Vlad Filat.

Bucurestiul si Chisinaul pregatesc construirea viitoarei conducte de interconectare a retelelor de gaze dintre Romania si Republica Moldova, gazoductul Iasi-Ungheni, prin care vor fi realizate atat exporturi, cat si importuri de gaze.

La 2 iunie, ministrul moldovean al economiei, Valeriu Lazar, a declarat, la Bucuresti, ca Romania si Republica Moldova vor finaliza studiul de fezabilitate pentru proiectul privind constructia gazoductului Ungheni-Iasi, iar ulterior va incepe procesul de cautare a investitorilor.

Costul estimativ al proiectului se ridica la 19-20 de milioane de euro.

"Pana in toamna vom structura dosarul, apoi vom demara proiectarea si licitatia", a precizat Lazar, care a asigurat ca proiectul are atat sustinerea UE, cat si a Rusiei.

De altfel, Transportatorul national de gaze naturale Transgaz SA din Medias a depus o cerere de finantare in valoare de patru milioane euro pentru a construi viitoarea conducta de interconectare a retelelor de gaze dintre Romania si Republica Moldova.

"In conformitate cu prevederile Liniilor Directoare specifice 'Programului Operational Comun: Romania, Republica Moldova, Ucraina', beneficiar al cofinantarii in valoare de patru milioane euro (din totalul celor sapte milioane euro, restul de trei milioane euro reprezinta valoarea cofinantarii pentru Ministerul Economiei din Republica Moldova, in calitate de partener) este Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, prin Agentia de Dezvoltare Durabila a Zonelor Industriale", potrivit datelor transmise de companie, la solicitarea NewsIn.

Reprezentantii companiei spun ca, in cadrul proiectului, Transgaz va avea rolul de asociat. Directorul general adjunct al transportatorului national de gaze naturale Transgaz, Ioan Rusu, spunea in luna ianuarie ca studiul de fezabilitate pentru acest proiect a fost deja finalizat.

De asemenea, pentru interconectarea cu sistemul de transport vecin este necesara si constructia depozitului subteran de gaze naturale de la Margineni (judet Neamt), care va permite asigurarea alimentarii cu gaze naturale a unor localitati din zona de granita cu Romania, dar si alimentarea provizorie cu gaze naturale a Republicii Moldova in situatii de criza. 

#republica modova gaz, # agri moldova, # gaz romania moldova , #stiri Teodor Baconschi