Romania, a treia tara europeana pe care directorul AIEA o viziteaza de la preluarea mandatului

Marti, 18 Mai 2010, ora 15:08
1575 citiri
Romania, a treia tara europeana pe care directorul AIEA o viziteaza de la preluarea mandatului

Romania este cel de-al treilea stat european, dupa Marea Britanie si Franta, pe care Yukiya Amano, directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), il viziteaza de la preluarea mandatului de sef al agentiei ONU de la Viena, la 1 decembrie 2009, relateaza NewsIn.

Directorul AIEA are marti dupa-amiaza o intrevedere cu premierul Emil Boc, iar miercuri sunt prevazute convorbiri cu ministrul de externe Teodor Baconschi, urmate de declaratii comune de presa.

Seful diplomatiei romane a avut o scurta intalnire cu oficialul international la inceputul acestei luni, la New York, cu ocazia deschiderii Conferintei de evaluare a Tratatului de neproliferare nucleara.

Vizita lui Yukiya Amano reprezinta un prilej important pentru reconfirmarea colaborarii excelente in domeniul nuclear civil intre Agentie si Romania, pentru identificarea de noi oportunitati de dezvoltare si diversificare a cooperarii bilaterale, precum si pentru realizarea unor schimburi de opinii referitoare la teme de actualitate de pe agenda internationala de neproliferare nucleara, arata un comunicat al Ministerului roman de Externe.

Zilele acestea, atentia comunitatii internationale este indreptata spre Iran, tara banuita ca sub pretextul unui program nuclear civil vrea sa se inzestreze cu arma atomica.

Iranul, Brazilia si Turcia au anuntat luni ca au ajuns la un acord pentru un schimb de uraniu cu Teheranul, ceea ce ar permite acestei tari sa evite noi sanctiuni internationale, insa Occidentul a primit cu scepticism acest anunt.

Prezenta inaltului oficial AIEA in tara noastra are loc in contextul in care, in perioada septembrie 2008-septembrie 2010, Romania este stat membru in Consiliul Guvernatorilor AIEA, indeplinind si functia de vicepresedinte al acestui organism decizional.

Pe durata mandatului in Consiliul Guvernatorilor, Romania si-a propus promovarea programului nuclear national prin consolidarea credibilitatii acestuia.

Totodata, a sustinut initiativele si demersurile menite sa intareasca siguranta si securitatea nucleara.

In egala masura, s-a implicat in procesele de negocieri multilaterale, Romania fiind desemnata sa conduca in 2009 negocierile la nivelul AIEA pentru convenirea bugetului Agentiei pentru 2010 - 2011, iar in 2010, tara noastra a fost desemnata sa gestioneze negocierile multilaterale menite sa elaboreze Strategia pe Termen Mediu a AIEA (MTS), ciclul 2012 - 2017, arata comunicatul MAE.

Romania este membru fondator al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica din 1957.

AIEA este o organizatie independenta, cu caracter interguvernamental, agentie specializata a ONU, care serveste ca punct focal global pentru cooperarea in domeniul nuclear si asista statele membre in planificarea si utilizarea stiintei si tehnologiei nucleare in scopuri pasnice si faciliteaza transferul de tehnologii pentru sustinerea dezvoltarii statelor membre.

Acordul de garantii nucleare (safeguards agreement) intre Romania si AIEA a fost semnat la 8 martie 1972 si a intrat in vigoare la 27 octombrie 1972.

Sub incidenta acestui acord intra centrala de la Cernavoda, reactorul de cercetari nucleare TRIGA de la Pitesti - Colibasi, reactorul de cercetari nucleare WWR 5 - Magurele (in curs de dezafectare), fabrica de pulberi UO2 - Feldioara si uzina de combustibil nuclear Romfuel - Pitesti.

Protocolul aditional la Acordul de garantii intre Romania si AIEA, semnat la 11 iunie 1999, a intrat in vigoare la 7 iulie 2000.

Incepand cu 2007, Romania implementeaza sistemul integrat de garantii (de verificare) care permite monitorizarea in timp real a gestionarii materialului nuclear. 

#tara, # europeana, # aiea, # director, # mandat , #stiri Teodor Baconschi