"Romania vrea consolidarea pe termen lung a parteneriatului economic cu Austria"

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 09:15
887 citiri
"Romania vrea consolidarea pe termen lung a parteneriatului economic cu Austria"

Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, a declarat marti, la Viena, la intalnirea cu omologul sau austriac Michael Spindelegger, ca Romania urmareste consolidarea pe termen lung a parteneriatului economic cu Austria, informeaza MAE, citat de NewsIn.

Baconschi si Michael Spindelegger au abordat la intrevederea de la Viena o serie de aspecte de ordin economic, avand in vedere ca Austria ocupa locul doi in ceea ce priveste nivelul investitiilor straine in Romania.

In acest context, ministrul roman de externe a aratat ca "se urmareste consolidarea pe termen lung a parteneriatului economic intre Romania si Austria", precizeaza comunicatul MAE.

Baconschi a mentionat, de asemenea, ca doreste sa organizeze un Forum de afaceri romano - austriac, in cadrul caruia oamenii de afaceri austrieci sa aduca o marturie personala cu privire la succesele inregistrate pe piata romaneasca.

Temele abordate in cadrul discutiilor celor doi ministri au vizat, de asemenea, domeniile prioritare de cooperare bilaterala si regionala, cu accent pe strategia de cooperare in bazinul Dunarii.

In calitate de "co-initiatori ai strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii", "Romania si Austria reprezinta ancore de stabilitate pe partea acesta a continentului", a precizat seful diplomatiei romane.

Agenda discutiilor a cuprins domeniile prioritare de cooperare bilaterala si cele din plan european, printre care securitatea energetica, perspectiva europeana a statelor din Balcanii de Vest, sprijinul pe care Romania si Austria il acorda promovarii Sinergiei Marii Negre si Parteneriatului Estic, in contextul demersurilor pentru realizarea unei complementaritati intre cele doua initiative, precum si aspecte privind continuarea procesului de extindere a UE.

Ministrul roman de externe a mentionat ca doreste negocierea unui acord de cooperare in domeniul educatiei, al culturii si stiintei (cel prezent expira in cursul anului curent) care sa aduca intensificarea dialogului cultural romano - austriac.

La finalul intrevederii, seful diplomatiei austriece, Michael Spindelegger, a precizat ca Austria percepe Romania drept un "cap de pod" in regiunea Marii Negre - o prioritate a politicii externe austriece.

In acelasi timp, Spindelegger a subliniat importanta deosebita acordata spatiului dunarean si a precizat ca doreste implicarea in dezvoltarea proiectului a comisarului european pentru politica regionala, austriacul Johannes Hahn, astfel incat strategia dunareana sa reprezinte un capitol important in cadrul politicii regionale europene.

Cu prilejul vizitei in Austria, seful diplomatiei romane a dezvelit o placa omagiala dedicata compozitorului roman George Enescu.

Placa a fost amplasata pe frontispiciul casei din Viena unde a locuit muzicianul roman, in perioada studiilor de vioara, intre anii 1888 - 1894. 

#romania, # parteneriat, # economic, # austria , #stiri Teodor Baconschi