Romanii vor putea avea acces liber pe piata muncii din Elvetia din 2016

Marti, 10 Mai 2011, ora 17:03
2126 citiri
Romanii vor putea avea acces liber pe piata muncii din Elvetia din 2016

Romanii ar putea avea acces liber pe piata muncii din Elvetia, din 2016, sustine Ambasadorul Elvetiei la Bucuresti, Livio Hürzeler, care a asigurat marti ca angajatii romani nu vor mai avea nicio restrictie pe piata elvetiana a muncii incepand din 2016, transmite NewsIn.

La inceputul acestei luni, Consiliul Federal al Elvetiei a decis ca, pentru romani si bulgari, accesul pe piata muncii va continua sa fie restrans pana la 31 mai 2014, Berna folosindu-se astfel de dreptul ce i se acorda prin protocoll II al Acordului asupra liberei circulatii a persoanelor, incheiat cu UE. In schimb, muncitorii independenti vor beneficia de libera circulatie completa de la 1 iunie 2011, au anuntat autoritatile elvetiene.

Romanilor si bulgarilor li se aplica, de la 1 mai 2009, acordul asupra liberei circulatii a persoanelor incheiat in 1999 de Elvetia cu UE.

Desi Romania si Bulgaria au intrat in UE in 2007, iar in celelalte state membre UE restrictiile pe piata muncii au fost impuse de la aceasta data, Elvetia nu face parte din UE, dar are relatii speciale cu blocul comunitar, consfintite printr-o serie de acorduri. 

Astfel, Acordul privind libera circulatie a persoanelor dintre Berna si UE a fost reinnoit prin referendum in Elvetia in 2009 si a tinut cont si de faptul ca intre timp au aderat la Uniune Romania si Bulgaria.

Conform documentului, partile au posibilitatea de a mentine cu titlu temporar restrictii nationale asupra accesului pe piata muncii pe o durata maxima de sapte ani.

In ceea ce priveste Romania si Bulgaria, acordul se aplica, prin urmare, de la 1 mai 2009, iar Elvetia urma sa anunte peste doi ani daca prelungeste sau nu restrictiile. Prima prelungire, de care Elvetia a facut uz acum, nu trebuie sa fie motivata si restrictiile pot fi mentinute inca trei ani.

Potrivit tratatului de aderare, in caz de perturbari grave sau amenintari de perturbari grave pe pietele lor de munca, statele din UE au posbilitatea de a prelungi perioada de tranzitie cu inca doi ani. Si Elvetia dispune de aceasta optiune: astfel, ar putea, in mai 2014, sa prelungeasca perioada de tranzitie pentru muncitorii romani si bulgari pana in mai 2016.

Ministrul roman de externe a subliniat marti ca temerile elvetiene in ceea ce priveste un aflux de muncitori romani pot fi combatute printr-o buna comunicare, pentru "a nu inventa false pericole".

"Le spunem prietenilor nostri elvetieni ca cifrele sunt mici, companiile de fapt cer prezenta unor specialisti romani si deci trebuie sa avem o comunicare cat mai buna pentru a nu inventa false pericole si pentru a consolida, inclusiv prin migratia fortei de munca, buna relatie romano-elvetiana", a declarat Teodor Baconschi, prezent la Muzeul de Istorie pentru a marca 100 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Romania si Confederatia Elvetiana.

"In anumite sectoare exista oarecare nevoie" de forta de munca din Romania, a admis ambasadorul elvetian.

"Mai ales, in domeniul medical, este nevoie de medici. Asta este clar", a adaugat el."

Si poate ca in domeniul informaticii, dar chiar si asa, avem in Elvetia foarte multi specialisti romani in domeniul muzicii clasice. Asa cum spuneam, trei din patru maestri de concert din orchestre sunt romani si apoi si in domeniul cercetarii in stiintele matematice si fizice avem cercetatori romani la universitatile politehnice", a aratat diplomatul.

El a reamintit ca piata elvetiana a muncii ramane deschisa pentru acesti specialisti, dar este restrictionata "pentru acei muncitori care nu sunt foarte specializati. Nu avem mari piete ale agriculturii, in domeniul constructiilor, ca in Spania si Italia. Deci este necesar formarea pe puncte si aici vechile tari ale UE - care au relatii anterioare cu privire la libera circulatie a persoanelor cu Elvetia -, dar si Romania au fost deja inainte", a explicat Livio Hürzeler.

"Trebuie sa avem pentru asta in functiune o piata a muncii disponibila. Avem libera circulatie si acum fara nicio restrictie cu tarile europene cu care am avut acorduri anterioare celui cu Romania si asta a adus un flux important de emigranti, in principal din Germania si pur si simplu nu mai sunt locuri de munca", a mai argumentat ambasadorul. 

"Acesta este cam singurul motiv, dar, incepand din 2016, nu va mai fi nicio restrictie", a asigurat el, sugerand ca Berna ar putea face uz de perioada maxima de sapte ani in care poate limita accesul muncitorilor romani si bulgari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata muncii elvetia, #loc munca elvetia, #angajat roman elevetia, #angajat roman, #angajati elevetia , #stiri Teodor Baconschi