The Economist: Cele doua Parisuri ale Europei nu au fost niciodata mai indepartate

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 12:30
1092 citiri
The Economist: Cele doua Parisuri ale Europei nu au fost niciodata mai indepartate

Bucurestiul era cunoscut candva ca "Parisul Estului", insa parizienii ar trebui sfatuiti sa evite capitala Romaniei, cel putin pana cand ultimul conflict franco-roman se stinge, comenteaza blogul The Economist, adaugand ca "cele doua Parisuri ale Europei nu au fost niciodata mai indepartate", anunta Mediafax.

Relatiile dintre cele doua tari au fost in general pozitive de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007.

Cel putin pana in august, cand presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a ordonat expulzarea a romilor care locuiesc ilegal in Franta, majoritatea cetateni romani.

Nu a trecut mult timp pana cand acuzatiile de oportunism si chiar rasism s-au indreptat spre Franta.

Dar Romania a fost atenta sa nu faca prea multe valuri. Stia ca are nevoie de sprijin francez pentru aderarea sa la spatiul Schengen, prevazuta in martie.

Din pacate, se pare ca tocmai asta a pierdut, comenteaza autorul, intr-un articol cu titlul "Lasati-ne inauntru".

Desi aparent a trecut evaluarea tehnica a expertilor Schengen vineri, demersul Romaniei (dar si al Bulgariei) este tinut pe loc de Franta, precum si de Germania, din cauza acuzatiilor ca nu au reusit sa combata criminalitatea organizata si coruptia. Asa cum era de banuit, romanii striga acum "fault".

Saptamana aceasta, ministrul de Externe Teodor Baconschi a sugerat ca UE aplica "standarde duble" in cazul Romaniei si Bulgariei si risca sa alimenteze euroscepticismul in randul cetatenilor celor doua tari.

Termenul de aderare in martie pare sa fie o cauza pierduta, dar Baconschi inca spera ca tara sa sa adere in timpul presedintiei ungare a UE, care se incheie la sfarsitul lui iunie.

Informatia ca Franta si Germania vor sa amane aderarea Romaniei la Schengen a aparut inainte de Craciun, dar raspunsul acesteia nu a ajutat prea mult cauza sa.

Mai intai, Baconschi a amenintat ca va impune obligatii suplimentare Croatiei, tara candidata la UE cea mai apropiata de aderare.

Apoi a spus ca Romania va denunta "mecanismul de cooperare si verificare".

Separat, un grup de parlamentari romani a spus ca va amana ratificarea unui protocol al Tratatului de la Lisabona, care permite adaugarea a 18 eurodeputati in Parlamentul European.

Cand a devenit clar ca Romania nu se afla in pozitia de a duce la indeplinire aceste amenintari, presedintele Traian Basescu a dat inapoi. Insa raul fusese facut, comenteaza The Economist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Schengen, #aderare, #romania, #paris , #stiri Teodor Baconschi