Amendamentele la Legea pensiilor admise la comisii figureaza ca respinse

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 00:16
2094 citiri
Amendamentele la Legea pensiilor admise la comisii figureaza ca respinse

Decizia Senatului de a respinge retrimiterea la Comisia de munca a raportului la cererea de reexaminare a Legii pensiilor a creat nelamuriri intre senatori in ceea ce priveste unele amendamente admise de comisii, dar care figurau ca respinse, potrivit Mediafax.

Mai multi senatori au ridicat, in sedinta de luni seara, problema unor amendamente formulate de mai multe comisii avizatoare la legea pensiilor, amendamente care nu au fost prinse in raportul comisiei sesizate pe fond, Comisia de munca.

In aceasta situatie se aflau aproape 15 amendamente la Legea pensiilor , admise in unanimitate de Comisia juridica, Comisia de politica externa si Comisia de sanatate, amendamente care, insa, nu au fost prinse in raportul Comisiei sesizate pe fond, Comisia de munca.

Intrucat aceste amendamente, desi admise de comisiile respective, nu figureaza in raport, ele sunt considerate, la dezbaterea din plen, ca respinse.

Situatia ar fi putut fi remediata daca solicitarea PSD, de retrimitere a raportului la comisia de munca, pentru discutarea amendamentelor in cauza, ar fi intrunit votul majoritar al senatorilor.

Propunerea de retrimitere la Comisia de munca a raportului pe cererea de reexaminare a legii pensiilor a fost respinsa de plen.

In aceste conditii, situatia amendamentelor admise, dar considerate ca respinse, poate fi rezolvata doar printr-un acord politic.

Solutia de compromis a fost sugerata de presedintele de sedinta, Teodor Melescanu, care le-a propus liderilor grupurilor parlamentare sa accepte ca amendamentele comisiilor avizatoare sa poata fi prezentate in plen, la urmatoarea sedinta.

Liderii de grupuri ar trebui sa prezinte marti, Biroului Permanent al Senatului, daca au ajuns sau nu la o solutie comuna asupra acestor amendamente.

Principalele amendamente agreate de Comisia de munca se refera la modificarea varstei de pensionare - 60 de ani pentru femei si 64 pentru barbati, punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie si reducerea la 30 de ani a stagiului complet de cotizare. 

Reducerea concediului de creștere a copilului sub 2 ani, cerută de OCDE. Cum stă România la beneficiile sociale pentru mame
Reducerea concediului de creștere a copilului sub 2 ani, cerută de OCDE. Cum stă România la beneficiile sociale pentru mame
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a emis un document prin care propune reducerea concediului de creștere a copilului, actul conținând de asemenea referințe la...
#legea pensiilor, #amendamente, #comisia de munca, #punct de pensie, #raport , #stiri Teodor Melescanu