Imaginea SUA in lume: intre criza de pe Wall Street si spiritul de antreprenor

Vineri, 26 Septembrie 2008, ora 11:26
1621 citiri
Imaginea SUA in lume: intre criza de pe Wall Street si spiritul de antreprenor

BUSINESS WEEK (SUA) - In timp ce lumea percepea amploarea crizei financiare din SUA, reporterii BusinessWeek de pretutindeni au cules de peste tot opinii. Marea surpriza: de la finantistii din Orientul Mijlociu pana la soferii de taxi din Paris, oamenii fac diferenta intre excesele de pe Wall Street si spiritul antreprenorial din restul tarii.

America isi mentine reputatia ca un far (putin patat) al liberei initiative.  

Thomas Naughton, sef de investitii la PMA Investment Advisors, Hong Kong: Sistemul financiar american ca model pentru tarile in curs de dezvoltare nu mai e valabil. Dar perceptia Statelor Unite in Asia e inca puternica.

Oamenii vor sa mearga acolo la studii, vor sa lucreze la companii americane, vor sa vanda pe piata americana. in afara sectorului financiar, America corporatista e in forma buna. Dar acum asistam la ascensiunea Indiei, Chinei, Rusiei. Lumea e multilaterala.

Guy Rotberg, cofondator si director executiv la meijob.com, un motor de cautare de job-uri, de la Beijing: Cred ca SUA au inca multe de spus. Competitia va fi feroce intre SUA si China, dar cred ca acum SUA sunt No. 1.

Calin Popescu Tariceanu, prim-ministru al Romaniei: Criza financiara americana ar putea avea chiar efecte pozitive, unele proprietati imobiliare din SUA devenind mai ieftine, iar unii romani fiind pregatiti sa le cumpere.

Teodor Melescanu, ministrul roman al apararii: Cum ar fi, de exemplu, sediul principal al bancii Lehman Brothers.

Zhang Min, fondator si patron al Tsingtao Joint Well Caps din Tsingtao City, China, producator de echipamente de baseball pentru brand-uri ca Taylor Made. 85% din produsele sale merg pe piata SUA: SUA sunt un model bun. SUA sunt profesorul, iar China, studentii. Cred ca aceasta criza financiara s-a produs pentru ca unii oameni din SUA au fortat jocul.

Daca guvernul american ar fi fost mai atent si ar fi luat masuri mai devreme, situatia ar fi fost mai buna. SUA ofera  prea multe oportunitati pentru speculatori. Piata libera e buna, dar trebuie mentinut un echilibru. Oportunitatile ar trebui sa fie pentru investitori, nu pentru speculatori.

Sergei Markov, analist politic rus, deputat in Duma al partidului Rusia Unita, pro-guvernamental: Washingtonul va fi clar mai slab, dar nu intr-un mod mai bun pentru noi, in Rusia.

Rasesh Shah, presedintele bancii Edelweiss Capital (EDEL.BO), Bombay: Globalizarea va incetini si cele mai multe banci si companii vor gravita in jurul pietelor interne. Totusi, SUA vor conduce, in lipsa unui alt candidat. Nu exista  alternativa.

Jonathan Breeze, director la Jet Republic, o companie care asigura avioane private, ce se va lansa in Europa in septembrie: America de Nord defineste piata libera. SUA au un puternic sistem de invatamant si o cultura antreprenoriala, asadar nu cred ca ii va intrece cineva prea curand.

Henry Azzam, director pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord, la Deutsche Bank (DB): Nu putem ignora importanta pietei americane pentru investitorii din lumea araba.

Este cea mai mare piata financiara, cu cele mai mari lichiditati si cea mai ampla diversificare a preferintelor de investitii. Desi pietele europene sunt bine dezvoltate, ele sunt inca ramase in urma strategiilor si conceptelor economiei SUA.

Alain Amara, sofer de taxi la Paris: America va ramane o tara puternica, orice ar fi. E ca pisica - cade intotdeauna in picioare.

Chang Chun, profesor de finante la China Europe International Business School: Sistemele financiar si economic ale SUA au avut o influenta imensa asupra Chinei. Multi intelectuali chinezi si oficiali ai guvernului au folosit modelul american. Actuala criza aduce unele schimbari. Oamenii se intreaba daca trebuie sa invatam totul de la SUA sau sa fim mai selectivi.

Lisa Martinez, 37, functionar guvernamental in Venezuela: Bancherii sunt bancheri si sunt intotdeauna corupti. Ce se intampla acum in SUA s-a intamplat si aici. Dar exista mai multe masuri de protectie in SUA.

Toyoo Gyoten, fost ministru adjunct de finante al Japoniei: Din anii '80, piata financiara americana a fost un model pentru intreaga lume, deoarece e cea mai deschisa, corecta si competitiva. Nu cred ca acesti trei factori au fost afectati de actualele scandaluri.

Dar e adevarat ca autoritatile financiare americane nu au reusit sa controleze noua piata cu noile ei produse si cu jucatorii ei. Vrem sa vedem cum  se vor reforma ei in acest sens.