Interdictia cumulului pensie-salariu ar putea fi ridicata

Duminica, 28 Iunie 2009, ora 20:32
1743 citiri
Interdictia cumulului pensie-salariu ar putea fi ridicata

Plenul Senatului urmeaza sa se pronunte prin vot asupra posibilitatii eliminarii interdictiei de cumul al salariului cu pensia si introducerea in loc a unei impozitari progresive, varianta pentru care liberalii, social-democratii si udemeristii deja s-au pus de acord in Comisia de munca, transmite NewsIn.

In varianta Guvernului, persoanele ale caror pensii depasesc valoarea salariului mediu brut pe economie si care primesc in acelasi timp salariu de la stat trebuie sa opteze pentru una dintre cele doua forme de remunerare in 15 zile de la adoptarea proiectului de Lege in Parlament.

Cei care sunt in situatia interzisa de Lege, trebuie sa opteze, in cele 15 zile, intre suspendarea platii sumei pensiei nete care depaseste nivelul salariului mediu brut sau mentinerea pensiei, dar incetarea raportului de munca.

Proiectul transmis de Guvern Parlamentului prevede ca data de intrare in vigoare 1 iunie 2009.

Raportul Comisiei de munca modifica insa intentia Executivului si lasa posibilitatea cumulului, dar introduce impozitarea progresiva. Astfel, daca nivelul pensiei nete este mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie, atunci veniturile salariale sau cele asimilate lor se impoziteaza cu 16%.

Daca nivelul pensiei nete incasate este mai mare decat salariul mediu brut pe economie, dar mai mic sau egal cu 4 salarii medii brute, atunci veniturile salariale sau cele asimilate lor se impoziteaza cu 30%.

Daca nivelul pensiei nete incasate este mai mare decat nivelul a 4 salarii medii brute pe economie, dar mai mic sau cel mult egal cu 8 astfel de salarii, atunci veniturile salariale sau cele asimilate lor se impoziteaza cu 60%.

In fine, daca nivelul pensiei nete incasate este mai mare decat nivelul a 8 salarii medii brute pe economie, atunci veniturile salariale sau cele asimilate lor se impoziteaza cu 80%.

In aceste conditii, restul prevederilor Guvernului, legate de optarea pentru un tip de venit sau altul, nemaifiind necesara, sunt eliminate. In plus, noua lege propusa de Comisia de munca va avea ca termen de intrare in vigoare prima zi a lunii urmatoare publicarii textului in Monitorul Oficial. Ministerul Finantelor ar urma sa emita normele de aplicare.

Amendamentele sunt semnate de parlamentarii PNL - Teodor Melescanu, Ioan Ghise, Mario Oprea, Emilian Francu, Vasile Mustatea, Constantin Cibu, Vasile Nedelcu, Liviu Pasca, UDMR - Albert Almos, PSD - Viorel Hrebenciuc, Florian Popa, Rodica Nassar, Sonia Draghici, Lucretia Rosca, Georgian Pop, Daniela Popa, Andrei Dolineaschi.

Presedintele Comisiei de munca, democrat-liberalul Cristian Radulescu, a declarat pentru NewsIn ca raportul a fost adoptat in forma propusa de liberali, ajutati de voturile PSD si UDMR. "Ministerul Muncii si-a pastrat punctul de vedere initial, de eliminare a cumulului pensie-salariu", a precizat Radulescu, adaugand ca raportul a fost adoptat cu cele doua voturi "impotriva" ale membrilor PDL, dar cu patru "pentru" de la PNL-PSD-UDMR.

Comisia si-a motivat raportul pe "necesitatea reducerii graduale a cheltuielilor de personal din administratia publica si eliminarea discriminarilor in exercitarea dreptului la munca".

Raportul este inscris pe ordinea de zi a plenului Senatului de luni, urmand ca decizia finala sa fie luata de Camera Deputatilor.

Interzicerea cumulului pensie-salariu a fost una dintre primele masuri ale Cabinetului Boc, care a incercat sa impuna masura printr-o Ordonanta de Urgenta. La sesizarea Avocatului Poporului, Curtea Constitutionala a decis insa ca actul normativ nu respecta Legea fundamentala.

Potrivit deciziei, OUG contravine articolului 115 alineatul 6 din Constitutie.

Acesta prevede ca ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica.

Din aceste considerente, Executivul a inaintat Parlamentului un proiect de lege care sa reglementeze problema.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pensie, #salariu, #impozit, #guvern , #stiri Teodor Melescanu