Parlamentarii au adoptat amendamentul la buget privind plata CAS de catre persoanele nesalariate

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 09:25
1108 citiri
Parlamentarii au adoptat amendamentul la buget privind plata CAS de catre persoanele nesalariate

Senatorii si deputatii au adoptat marti amendamentul la proiectul de buget potrivit caruia persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia de a-si asigura sanatatea, sunt obligate sa comunice veniturile casei de asigurari alese, in vederea stabilirii si achitarii cotei de 5,5%., informeaza NewsIn.

 

Reprezentantii opozitiei si cei ai puterii au sustinut in unanimitate un amendament la articolul 7 al proiectului de buget.

Textul prevede ca persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea potrivit prevederilor Legii nr.95/2006, au obligatia de a comunica direct casei de asigurari alese veniturile, pe baza contractului de asigurare, in vederea stabilirii si achitarii cotei de 5,5%.

Acelasi amendament stipuleaza ca, pentru lucratorii migranti care isi pastreaza domiciliul sau resedinta in Romania, contributia lunara la fond se calculeaza prin aplicarea cotei de 5,5% la veniturile obtinute din contractele incheiate cu un angajator strain.

In plus, potrivit textului adoptat de parlamentari, persoanele care au obligatia sa se asigure, altele decat cele prevazute la art.257 si art.259 din Legea nr.95/2006, si care nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, platesc contributia lunara de asigurari sociale de sanatate calculata prin aplicarea cotei de 5,5% la salariul de baza minim brut pe tara.

"O sa trebuiasca sa ne oprim, ca am luat-o pe un drum rau cu totii", a ironizat presedintele de sedinta, Teodor Melescanu, consensul la care au ajuns reprezentantii puterii si opozitiei. 

 

#asigurare, # sanatate, # cota, # cas , #stiri Teodor Melescanu